Amsterdam geeft huurders van gemeentepanden langer korting

Amsterdam scheldt de huur van gemeentevastgoed waarin winkels, restaurants, cultuurinstellingen of sportinstellingen zitten langer kwijt. Huurders die getroffen zijn door coronamaatregelen, hoeven nu tot 1 juli maar een deel van hun huren te betalen. Eerder gold de regeling tot half maart.

Door de coronacrisis en de lockdown redden steeds meer ondernemers het niet en moeten hun zaak opdoeken. Beeld ANP
Door de coronacrisis en de lockdown redden steeds meer ondernemers het niet en moeten hun zaak opdoeken.Beeld ANP

Amsterdam talmde vorig jaar met huurkortingen voor zowel commerciële bedrijven (cafés, restaurants en winkels) als cultuur- en sportinstellingen die in de problemen kwamen, omdat ze vanwege de verplichte lockdowns geen inkomsten meer hadden.

Aanvankelijk wilde het stadsbestuur alleen te hulp schieten als huurders van gemeentevastgoed konden aantonen dat ze op het punt van omvallen stonden. Geen gemeentehuurder voldeed vorig jaar aan die voorwaarde.

Onder druk van de gemeenteraad en een aantal uitspraken waarbij rechters commerciële verhuurders dwongen coronahuur kwijt te schelden, ging het stadsbestuur dit voorjaar alsnog overstag. Gemeentehuurders die vanwege coronamaatregelen verplicht de deuren moesten sluiten, hoeven over die periode de helft van hun huur te betalen. Daarbuiten bedraagt de korting 20 procent.

Huurgebaar

Aanvankelijk gold de regeling precies een jaar en stopte de korting op 15 maart. Doordat de lockdown langer duurde en het herstel daarna vanwege beperkende maatregelen meer tijd in beslag neemt, heeft wethouder Touria Meliani (Gemeentevastgoed) besloten het huurgebaar op te rekken tot 1 juli.

Bovendien hoeven huurders achterstallige huur pas vanaf oktober terug te betalen, in plaats van vanaf donderdag. De periode van zes jaar die ze daarvoor maximaal kunnen nemen, blijft onveranderd. De gemeente, die jaarlijks 66 miljoen aan huurpenningen ontvangt, heeft nog 13 miljoen euro huur tegoed.

Inmiddels heeft Amsterdam al 1,2 miljoen euro huurkortingen verleend, aan 230 gemeentehuurders. Bij honderd huurders is een betalingsregeling voor de resterende huur afgesproken. Meliani rekent er op dat die aantallen nog verder zullen oplopen. In principe voldoen 1300 van de 2600 gemeentehuurders aan de voorwaarden voor korting.

Gemeentepanden verkopen

De tien miljoen euro die Amsterdam eerder heeft gereserveerd voor de huurmaatregelen, is volgens de wethouder voldoende om ook de verlenging uit te betalen. De stad wil in gesprek met het rijk over compensatie van zulke hulppakketten, maar daar zit nog geen schot in. Als er geen extra bijdrage komt uit Den haag, dan overweeg het college gemeentepanden te verkopen om met de opbrengst de steunmaatregelen te financieren.

Als het nodig is worden de huurtermijnen nog verder opgerekt, maar dat wordt na de zomer besloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden