Amsterdam Bewaar

Amsterdam Gastvrij wil Airbnb-hosts aan het woord laten

Amsterdam Gastvrij wil Airbnb-hosts aan het woord laten
© ANP

De Amsterdammers die hun woning via Airbnb delen met toeristen zijn volgens de vereniging Amsterdam Gastvrij opvallend afwezig in de discussie over vakantieverhuur in de stad. Met de oprichting van de vereniging moet daar verandering in komen.

Woensdagavond hield de vereniging in café de Doffer zijn eerste informele bijeenkomst. Sinds de oprichting in juli hebben iets meer dan driehonderd leden zich aangemeld.  

"Je hoort iedereen in de discussie, behalve de mensen die verhuren. Die houden zich stil, terwijl ook zij behoefte hebben aan het doen van hun verhaal," zegt Dirk Minnebo, een van de initiatiefnemers.

Inzetten van kennis
Dat is zonde, vinden ze, omdat zij juist veel kennis over het onderwerp hebben en graag binnen de regels en zonder overlast hun woning willen blijven delen. "Niet de pandjesbazen met illegale hotels, maar Amsterdammers die hun woning tijdelijk- of gedeeltelijk verhuren aan gasten van over de hele wereld."

Het doel van de vereniging is het inzetten van de kennis van de hosts om zo tot een goed beleid te komen, overlast in te perken en woningonttrekking tegen te gaan. Tegelijkertijd wil Amsterdam Gastvrij ook laten zien wat vakantieverhuur betekent voor de mensen die het doen.

"Voor sommigen is het een middel tegen eenzaamheid, voor anderen een mogelijkheid een eigen bedrijf te starten en weer een ander ziet er voornamelijk een extra zakcentje in om vaker op vakantie te kunnen of de badkamer te verbouwen."