Amsterdam Bewaar

Amsterdam gaat meer doen tegen weigeren 'hulphonden'

Bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) kwamen sinds 2011 zes klachten binnen van mensen met hulphond die ergens geweigerd werden.
Bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) kwamen sinds 2011 zes klachten binnen van mensen met hulphond die ergens geweigerd werden. © ANP

De gemeente Amsterdam gaat ondernemers en handhaving in de stad beter wijzen op de toegankelijkheid van openbare gelegenheden voor hulphonden.

Aanleiding is een incident van begin vorige maand, toen een vestiging van Burger King in Zuidoost een slechtziende klant weigerde die zijn geleidehond bij zich had. Zogeheten assistentiehonden zijn sinds april vorig jaar, toen de nieuwe hygienecode in ging, welkom in restaurants. De wet gelijke behandelingen gehandicapten en chronisch zieken verbood het weigeren van hulphonden al eerder.

Amsterdam gaat nu via een website winkeliers wijzen op de eisen en mogelijkheden wat betreft toegankelijkheid. Daarnaast is de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gevraagd om via verschillende kanalen horecaondernemers te wijzen op de wetgeving omtrent hulphonden.

Na het voorval in januari wilde raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren weten hoe vaak hulphonden in Amsterdam geweigerd zijn of worden. Bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) kwamen tussen 1 januari 2011 en 18 januari van dit jaar 168 klachten binnen van mensen met een handicap die ergens geweigerd werden of 'uitgesloten van dienst/voorziening/betrekking'. In zes van die 168 gevallen had de gedupeerde een hond bij zich.

De Stichting Gebruikers Assistentiehonden houdt er andere cijfers op na. Bij hen kwamen alleen in 2016 al 123 weigermeldingen binnen, zei voorzitter Sidney Tetelepta vorige maand tegen AT5.