Amsterdam Bewaar

Amsterdam gaat jongeren met een strafblad in dienst nemen

Raadslid Simion Blom: Niet iedere  overtreding leidt tot een VOG-weigering, dankzij ons voorstel gaan we jongeren hier beter over voorlichten
Raadslid Simion Blom: Niet iedere overtreding leidt tot een VOG-weigering, dankzij ons voorstel gaan we jongeren hier beter over voorlichten © ANP

Geen verklaring omtrent het gedrag (VOG) betekent in veel gevallen en op veel plekken een 'nee'. Maar dat geldt voortaan niet meer altijd voor Amsterdamse jongeren met een strafblad.

De gemeenteraad heeft een voorstel van D66, PvdA en GroenLinks aangenomen dat voorschrijft de VOG-eis voor bepaalde banen in te perken. De bedoeling is er voor te zorgen dat jongeren die door 'stommiteiten' jarenlang naar hun VOG kunnen fluiten, zo niet meer per definitie kansloos zijn. D66-raadslid Ariëlla Verheul: "Deze jongeren verdienen ondanks hun misstap een tweede kans, geen dubbele straf."

Onschuldig tot het tegendeel is bewezen gaat bij een VOG nu niet op

Ariella Verheul, raadslid D66

Op voorspraak van de partijen die het voorstel indienden gaat Amsterdam onder meer zelf jongeren met een strafblad in dienst nemen. Er komen gesprekken met werkgevers en het ministerie.

Top 600
Bij die jongeren die de gemeente in dienst zal nemen is extra aandacht voor jongeren uit de zogenaamde Top 600. Daarvan zijn er al een aantal in dienst van Amsterdam, maar het college gaat bekijken hoe jongeren met een 'vlekje' nog beter aan het werk gezet kunnen worden.

Bij verantwoordelijk staatssecretaris van Justitie gaat de gemeente aandringen de VOG-regels terwijl een strafproces nog loopt aan te passen. Nu wordt er op zo'n moment namelijk geen verklaring uitgegeven. "Onschuldig tot het tegendeel is bewezen gaat bij een VOG dus niet op," zegt Verheul.

Broodje aap
Een ander aspect van het voorstel van de drie partijen is betere voorlichting over de verklaringen voor jongeren. Volgens de indieners gaan er nu nog teveel broodje aap verhalen rond de VOG, waardoor jongeren opleidingen of banen met VOG-eisen volgens hen nog ontlopen. Een 'grote groep jongeren' gaat er vaak blind van uit de verklaring toch niet te krijgen, en vraagt dus überhaupt geen VOG aan.

Onterecht, zo blijkt. Van de ruim 185.000 aanvragen in 2015 werd maar 0,3 procent afgewezen. 96 procent van de aanvragers met een strafblad krijgt 'gewoon' een VOG, blijkt uit cijfers van 2013. Cijfers over jongeren die zich laten ontmoedigen door de angst voor afwijzing zijn er niet. Staatssecretaris Dijkhoff gaf al eens aan wel onderzoek te willen naar die groep.