Amsterdam gaat harder optreden tegen cannabisprullaria in toeristenwinkels

De gemeente Amsterdam gaat de verkoop van nepcannabis- en nep-paddoproducten bestrijden. Het stadsbestuur wil af van de ‘bestaande drugsuitstraling in het straatbeeld van het Centrum’.

Marijne Beijen
De verkoop van zogenaamde cannabislolly’s wordt aangepakt. Beeld ANP
De verkoop van zogenaamde cannabislolly’s wordt aangepakt.Beeld ANP

Om het drugsimago van de Amsterdamse binnenstad te veranderen, gaat de gemeente streng handhaven op de massale verkoop van bijvoorbeeld zogenaamde wietkoekjes, cannabislolly’s en spacecakes die worden aangeboden door winkeliers in het centrum. Veel verkopers van de producten, die officieel worden beschouwd als souvenirs, zijn daarmee in strijd met het bestemmingsplan Winkeldiversiteit.

Vaak liggen de op toeristen gerichte producten prominent in de etalages uitgestald. Dat is Ilse Griek, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum, ‘een doorn in het oog’. Want, zegt Griek, de producten zijn misleidend: ze bevatten namelijk geen verboden stoffen, maar promoten wél het gebruik van drugs. “Dat gaan we nu strenger aanpakken.”

Deze week worden zes zaken rondom de Dam en het Rembrandtplein aangesproken op het overtreden van de regels rondom de verkoop. Winkeliers die geen gehoor geven aan de eis van de gemeente, kunnen een dwangsom verwachten die kan oplopen tot duizenden euro’s, en uiteindelijk inbeslagneming van producten.

De gemeente laat weten dat de meeste winkeliers welwillend staan tegenover een aanpassing van hun aanbod. “Samen kan er ook gekeken worden naar een andere of zelfs compleet nieuwe invulling van de winkel,” laat een woordvoerder weten.

Vorig jaar had de Amsterdamse gemeenteraad een motie aangenomen die opriep een einde kan maken aan de verkoop van de cannabisprullaria.

Makkelijk

Voorheen verkochten alleen de reguliere souvenirwinkels zogenaamde cannabisproducten, vertelt Griek. “Maar steeds vaker zien we ze nu ook opduiken in de etalages van mini-supermarkten en winkels die zoetigheden zoals wafels verkopen.” Volgens de gemeente wordt op die manier de suggestie gewekt dat drugs net zo makkelijk te verkrijgen zouden zijn als donuts of ijsjes.

De nep-cannabisproducten zelf zijn niet illegaal. De gemeente onderzoekt wel of er nog andere mogelijkheden te zijn om de verkoop van deze producten tegen te gaan.

Aanpak Binnenstad

De intensivering van de controle op nepdrugsproducten is een van de maatregelen van de Aanpak Binnenstad, waarmee de gemeente de binnenstad aantrekkelijker wil maken voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

Sinds 2017 is het bestemmingsplan Winkeldiversiteit van toepassing en mogen er geen nieuwe winkels meer bijkomen die zich enkel richten op toeristen, of winkels die eten voor direct gebruik verkopen. Voor nieuwe winkels geldt dat slechts 5 procent van het assortiment mag bestaan uit souvenirs en dat die souvenirs achter in de winkels moeten staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden