Amsterdam Bewaar

Amsterdam dringt aan op wetgeving paardenwelzijn

De Hollandsche Manege in Amsterdam.
De Hollandsche Manege in Amsterdam. © ANP

In een brief aan de Tweede Kamer dringt de gemeente Amsterdam aan op een wetgeving voor het welzijn van paarden op maneges.

Volgens een onderzoeksrapport van stichting Dier en Recht uit maart blijkt dat de huidige zelfregulering van de paardenbranche niet goed genoeg werkt om te zorgen voor het welzijn van de dieren.

Hygiëne ondermaats
Bij 44 van de 53 onderzochte maneges blijkt het welzijn van de paarden onvoldoende of slecht. Er zouden te weinig momenten zijn dat ze vrij mogen loslopen, de hygiëne in de stal is ondermaats en er is te weinig sociaal contact tussen de paarden onderling.

In Amsterdam zou volgens de gemeente nog een manege zijn waar stands worden gebruikt. De paarden delen dan een stal met andere paarden en hebben daardoor weinig ruimte waardoor vrij bewegen moeilijk is.

Regelgeving
De gemeente Amsterdam vindt dat specifieke regelgeving ontbreekt in Nederland en hoopt dat het welzijn van de paarden op maneges meer prioriteit gaat krijgen. "Regelgeving en controle op naleving daarvan is noodzakelijk en is een taak van de rijksoverheid," laat de gemeente in een verklaring weten.

Er is momenteel een Gids voor Goede Praktijken ontwikkeld door de Sectorraad Paarden. Volgens de gemeente biedt deze gids onvoldoende houvast om het welzijn van de paarden op maneges te kunnen afdwingen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.