Amsterdam deelt mondkapjes uit op stadhuis en stadsloketten

De gemeente Amsterdam gaat het dragen van mondkapjes actief bevorderen. Op het gemeentehuis en bij de stadsloketten gaat de gemeente mondkapjes uitdelen aan mensen die iets komen regelen. Daarmee geeft de gemeente invulling aan het “dringende advies” om op openbare plaatsen een mondkapje te dragen.

ANP
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De kapjes liggen vanaf woensdag klaar op gemeentelijke kantoren.

Het mondkapjesadvies komt van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan burgemeester Femke Halsema de voorzitter is. Samen met de veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost (Eindhoven en omstreken) stuurt Amsterdam-Amstelland aan op veel meer mondkapjesgebruik.

Onderwerp van debat

De regio’s hopen dat de kapjes helpen bij het terugdringen van het aantal coronabesmettingen, ook al is de vraag in hoeverre mondkapjes besmetting kunnen voorkomen nog volop onderwerp van wetenschappelijk debat.

Inwoners van de hele regio rond de hoofdstad vanaf 13 jaar wordt verzocht een mondkapje te dragen in alle gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn. “Denk daarbij aan winkels, horeca, theaters, sportscholen, musea, gemeentehuizen en stadsloketten.”

Winkels

Ook mensen die werken in contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs, krijgen het dringende verzoek een mondkapje te dragen. Horecagelegenheden en winkels is gevraagd het dragen van mondkapjes op te nemen in de huisregels. Daar gaan winkelbedrijven tot nog toe wisselend mee om; de een stelt mondkapjes wel verplicht, de ander niet.

Voor winkels heeft Amsterdam posters ontwikkeld. Die kunnen ondernemers downloaden op de website van de gemeente. Er staan plaatjes van een mannetje en een vrouwtje met mondkapjes op afgebeeld en de tekst ‘Draag hier binnen een mondkapje. Dank je wel.’ Verder staat op de poster een 1,5 meter-aanduiding en de slogan: ‘Ik bescherm jou, jij beschermt mij’ en een verwijzing naar de gemeentepagina over corona, amsterdam.nl/coronavirus.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden