Nieuws

Amsterdam brengt virtueel toegankelijkheid van de stad in kaart

Amsterdam onderzoekt de toegankelijkheid van de stad met behulp van kunstmatige intelligentie. Inwoners en bezoekers kunnen via een online platform virtueel door de hoofdstad lopen en aangeven waar ze tegen obstakels aanlopen.

Het Parool/ANP
null Beeld ANP / Sabine Joosten
Beeld ANP / Sabine Joosten

De pilot, genaamd Project Sidewalk, duurt tot komende zomer. In navolging van Mexico-City en het Amerikaanse Seattle is de hoofdstad naar eigen zeggen de eerste in Europa die dit doet. Op de website kunnen mensen bijvoorbeeld doorgeven dat er fietsenrekken in de weg staan op straat of dat er verlaagde stoepen of blindegeleidelijnen ontbreken.

‘We gebruiken de expertise en de ervaringen van de gebruikers en zetten kunstmatige intelligentie in om de stad inclusiever en toegankelijker te maken voor iedereen,’ aldus wethouder Touria Meliani (Digitale Stad). Zo kunnen onder meer mensen met een beperking zien hoe toegankelijk een winkelstraat of horecazaak is, maar de informatie is uiteindelijk ook bedoeld om de toegankelijkheid in de buurten te verbeteren.

De volgende stap na de pilot is om de informatie over de toegankelijkheid van de stad open te stellen. Deze kunnen gebruikt worden door bewoners of bezoekers die hun bezoek in de stad willen plannen en door beleidsmakers om de toegankelijkheid in buurten en wijken te verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden