Amsterdam biedt economisch daklozen tijdelijk onderdak

Mensen die door bijvoorbeeld een scheiding of faillissement dakloos zijn geworden, kunnen in Amsterdam tijdelijk onderdak krijgen. Woningcorporatie de Alliantie stelt donderdag de eerste huurwoning beschikbaar aan twee zogenoemde economisch daklozen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Woningcorporaties, de Regenboog Groep en de gemeente Amsterdam werken samen om de groeiende groep economische daklozen ‘even adempauze te geven’, staat in een persbericht van de Alliantie. Deze woningzoekenden hebben vaak weinig andere problemen dan het gebrek an een dak boven hun hoofd. Zij komen daardoor niet in aanmerking voor maatschappelijke opvang of een urgentieverklaring. “Dit is nu zo’n groep die tussen wal en schip valt,” zegt Koen Westhoff, regiodirecteur van woningcorporatie De Alliantie.

‘Tijdelijk Onder Dak’

Jaarlijks komen bij de Amsterdamse woningcorporaties enkele honderden woningen vrij, die binnen twee à drie jaar gesloopt of gerenoveerd worden. De corporaties stellen die woningen nu beschikbaar voor het project Tijdelijk Onder Dak. “We gebruiken voor dit project alleen woningen die tijdelijk beschikbaar zijn. Zo kunnen we economisch daklozen helpen zonder dat andere woningzoekenden op de wachtlijst langer moeten wachten op een sociale huurwoning,” legt Westhoff uit.

De huizen worden tegen een sociale huurprijs verhuurd aan twee personen. Die personen – die door de Regenboog Groep aan elkaar worden gekoppeld – ondertekenen niet alleen een huurcontract, maar maken ook afspraken over onder meer het zelf zoeken naar een meer structurele woonplek en eventueel naar betaald werk. Na maximaal een jaar moet de woning weer worden verlaten.

Het project wordt uitgevoerd met het geld dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) afgelopen voorjaar beschikbaar stelde voor het terugdringen van het aantal dak- en thuislozen. Na een jaar wordt gekeken of het project wordt verlengd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden