Nieuws

Amsterdam bereidt zich voor op coronaproof EK voetbal

Als gevolg van de coronamaatregelen wordt er tijdens het EK weliswaar niet uitgebreid gefeest in Amsterdam, toch doet de gemeente er alles aan om het feestelijk te maken.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zo wordt de gaststad van zeker drie – en misschien vier – wedstrijden van Oranje aangekleed met vlaggen en banieren, en hoopt de gemeente dat Amsterdammers een steentje bijdragen om de stad oranje te laten kleuren.

Voor de 16.000 supporters die zich per EK-wedstrijd in de Johan Cruijff Arena verzamelen, zijn geen speciale activiteiten georganiseerd. “We vinden het niet verantwoord dat in deze huidige tijd te doen,” zegt wethouder Simone Kukenheim.

Wel zijn er in de stad kleinschalige acties, die voetbalfans met elkaar verbinden. Zo is op negen plekken de zogenaamde ‘Fan Connector’ georganiseerd, waar liefhebbers dag en nacht met elkaar in gesprek kunnen over voetbal. De Fan Connector is onder andere te vinden in de hal van het Centraal Station, op de IJpromenade en in het Martin Luther Kingpark. Ook zijn er sinds april al activiteiten voor jonge Amsterdammers, zoals voetbalchallenges en clinics freestyle voetbal.

De gemeente heeft daarnaast nog iets anders bedacht. In ‘De Leukste Huiskamer’, een brugwachtershuisje met uitzicht op de Magere Brug, zijn elk EK-duel vier supporters welkom om hun favoriete land aan te moedigen. Een voetbalcommentator van dat land schuift mogelijk aan en gedurende de wedstrijd is er bediening met drank en lekker eten afkomstig uit winkels uit de buurt. Het voornaamste doel: die ene voetbalfan die je het écht gunt en bijvoorbeeld geen kaartje meer kon bemachtigen, voorzien van de beste EK-ervaring. Aanmelden kan via deze website.

Diverse maatregelen

Om ervoor te zorgen dat de supporters die wel een kaartje hebben veilig en met voldoende afstand het stadion in kunnen, zijn diverse maatregelen genomen. Het stadion is volgens de wethouder drie uur van tevoren open en tickethouders krijgen vooraf een tijdslot mee voor het naar binnen gaan en verlaten van het stadion. Met stippen op de grond en tekstkarren worden de fans gewezen op het houden van de 1,5 meter afstand.

De gemeente bericht zelf over eventuele grote drukte in de stad en neemt indien nodig maatregelen. Zo helpen gastheren en -vrouwen bezoekers op weg en wordt er gecommuniceerd via digitale matrixborden. Ook hangen er posters in de stad waarop verzocht wordt voldoende afstand te houden.

Witte doek

Kukenheim wil nog niet vooruitlopen op de vraag of het EK in een later stadium kan worden gevolgd op grote schermen in de stad. “We volgen het standpunt van het rijk. Tot 20 juni zijn schermen nog verboden. Daarna wordt er opnieuw een afweging gemaakt in het Veiligheidsberaad.”

Diverse horecaondernemers hebben vooruitlopend op eventuele versoepelingen alvast vergunningen aangevraagd bij de gemeente voor grote tv-schermen. Eerder zei burgemeester Halsema in Op1 de grote schermen buiten een goed idee te vinden. Daarnaast vertoont Pathé alle wedstrijden van Nederland op het witte doek. In Amsterdam kunnen fans terecht in de vestigingen Noord en de Munt.

“We verwachten dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en als het toch ergens uit de hand loopt, dan zullen we handhaven,” zegt Kukenheim.

Oranje speelt zondag de eerste wedstrijd in de Arena tegen Oekraïne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden