Nieuws

Amsterdam begonnen met gericht prikken in wijken met lage vaccinatiegraad

Amsterdam is deze week begonnen met het gericht prikken in wijken met een lage vaccinatiegraad. Met de actie hoopt wethouder Simone Kukenheim (Zorg) dat alle Amsterdamse volwassenen in juli een eerste vaccinatie hebben gekregen.

Vaccinatielocatie in Afas Live. Beeld Jean-Pierre Jans
Vaccinatielocatie in Afas Live.Beeld Jean-Pierre Jans

Deze week zijn de eerste mobiele prikteams Zuidoost ingetrokken. GGD-medewerkers gaan naar buurthuizen, moskeeën en voedselpunten om bewoners voorlichting te geven over vaccinaties, waarna een prik zonder afspraak kan worden gezet. Ook wordt een mobiele priklocatie van de GGD geplaatst op verschillende plekken in Zuidoost, waar mensen een vaccinatie kunnen halen.

Het gaat nog om een pilot. Over twee weken kijkt de GGD hoe de bewoners het beste bereikt worden, waarna het beleid over andere andere stadsdelen wordt uitgespreid. Met name in Zuidoost en Nieuw-West, waar de vaccinatiegraad het laagst is, wordt de komende maanden ingezet op gericht prikken.

De actie is ook bedoeld voor de 20.000 tot 30.000 ongedocumenteerden die buiten de maatschappelijke opvang vallen, maar wel in Amsterdam leven. Een woordvoerder van de GGD benadrukt dat de mobiele priklocaties niet bedoeld zijn voor mensen die nog ‘snel een prik willen halen voordat ze op vakantie gaan’.

Wethouder Kukenheim hoopt dat alle volwassenen in Amsterdam in juli een eerste prik hebben gekregen. De verwachting is dat in september het grootste deel van de Amsterdammers ook een tweede prik erin heeft zitten. ‘Een hoge vaccinatiegraad is in het belang van alle inwoners, ook de minder goed bereikbare groep,’ schrijft de wethouder dinsdag in een brief aan de raad.

Mobiele prikteams zijn eerder al ingezet om dak- en thuislozen en arbeidsmigranten zonder werk te vaccineren. Ook gingen prikteams al langs bij opvanglocaties waar ongedocumenteerden wonen. Het gaat in totaal om zo’n 4500 mensen in opvanglocaties die op deze wijze zijn gevaccineerd.

Minder testcapaciteit

Waar meer wordt ingezet op vaccineren, gaat de gemeente de testcapaciteit de komende tijd juist afschalen. De vraag naar een coronatest is lager dan het aanbod, mede dankzij het feit dat steeds meer mensen ingeënt zijn. De komende maanden is het nog mogelijk dat er 10.000 testen per dag worden afgenomen. Dat is alsnog hoger dan het hoogtepunt van de 6500 afgenomen tests op één dag in december. Het afgelopen jaar zijn er op GGD-locaties in de regio Amsterdam bijna een miljoen testen afgenomen.

De GGD heeft ook extra maatregelen getroffen om de privacy van burgers te beschermen, nadat er begin dit jaar een groot datalek was. Nieuwe personeelsleden moeten een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen en een Geheimhoudings- en integriteitsverklaring (GIV) ondertekenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden