Update

Amsterdam-Amstelland grootste coronabrandhaard van het land, snel nieuwe maatregelen

Medewerkers van het Amsterdam UMC protesteerden begin september. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Medewerkers van het Amsterdam UMC protesteerden begin september.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Vanwege de snelle groei van het aantal nieuwe besmettingen komen strengere, lokale maatregelen in zicht. Het beperken van samenkomsten of weren van toeristen zijn opties. De horeca vreest vervroegde sluiting.

Jop van Kempen

In de gemeente Amsterdam zijn gisteren in een etmaal 239 mensen positief bevonden op het corona­virus. In de gehele veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland waren dat er 260. Vooral in de stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West zijn veel van de testuitslagen positief: in Zuidoost zelfs 15 procent. Ter vergelijking: in Noord en West is dat 4 procent. Ook Rotterdam en Den Haag zijn infectiehaarden.

De scherpe groei in de Randstad wordt ook elders herkend: België besloot gisteren code rood in te voeren voor de provincies Noord- en Zuid-Holland. Dat houdt in dat Belgen die langer dan twee dagen in deze provincies verblijven, bij ­terugkomst verplicht in quarantaine moeten en zich moeten laten testen. Ook Duitsland heeft Noord- en Zuid-Holland sinds gisteravond als ‘risicogebied’ aangemerkt. Doorgaans volgt na zo’n classificatie een reiswaarschuwing.

Escalatieladder

Hoewel het aantal ziekenhuisopnames in ­Nederland niet hard toeneemt – dagelijks gaat het om twee tot drie opnamen – noopt de groei van het aantal besmettingen volgens ­minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tot gerichte maatregelen. Het virus wordt nu voornamelijk vastgesteld bij jongeren en jongvolwassenen, maar zonder maatregelen zal het ook de kwetsbaardere groepen bereiken, die vervolgens in het ziekenhuis belanden.

De Jonge: “We hebben heel goed geanalyseerd: waar zitten de besmettingshaarden? Met name in het westen. Met name in de grote steden. Met name onder jonge studenten. Met ­name in thuissituaties. Dat maakt het niet makkelijk om één maatregel te treffen.”

In de ‘escalatieladder’ die Amsterdam vorige maand opstelde, staan mogelijke maatregelen. Het gaat bijvoorbeeld om vervroegde sluiting van de horeca, het beperken van samenkomsten, het verbieden van contactberoepen, het sluiten van zalen, het beperken van de passagiersscheepvaart en het weren van toeristen.

Het blijkt ook moeilijk gedragsverandering te bewerkstelligen onder jongvolwassenen en migranten, bij wie veel besmettingen voorkomen. Toch zal de overheid dat wel moeten proberen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het kabinet kondigt de nieuwe maatregelen vrijdag af, na overleg met de veiligheidsregio’s. Die gesprekken kunnen flink schuren, omdat burgemeesters als Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb als voorzitters van veiligheidsregio’s een bredere kijk hebben dan De Jonge. Voor hen tellen naast de volksgezondheid, ook de mogelijkheid tot handhaving van maatregelen en de economische situatie in hun stad.

Somber perspectief

Viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) noemt extra maatregelen in probleemregio’s ‘niet meer dan logisch’. “Hier zat ik al op te ­hopen, want ik word erg ­onrustig van de flinke stijging van het aantal ­positieve gevallen.”

Dat er al in september extra maatregelen ­nodig zijn, biedt een somber perspectief voor de winter. De hoop was dat het grotendeels uit­gedoofde virus zich in de lange, warme zomer nauwelijks zou verspreiden. Nu dat niet het geval is, is de vrees dat de pandemie in de donkerste maanden nog veel feller aantrekt, met mogelijk een nieuwe lockdown tot gevolg.

Proef met sneltest bij de RAI

Onderzoeksinstituut TNO heeft een coronasneltest ontwikkeld die binnenkort wordt getest in de GGD-teststraat in de RAI. De test geeft binnen een uur weer of iemand met het coronavirus is besmet. Nu duurt het doorgaans 24 tot 48 uur voordat de uitslag bekend is.

TNO zegt dat de sneltest net zo betrouwbaar is als de reguliere. Bovendien kost hij ongeveer de helft van de nu gebruikte PCR-test. “Met behulp van een door TNO aangepaste testmethode wordt het aantal tussenstappen vereenvoudigd en verminderd,” aldus TNO.

Als de proef, die op zijn vroegst eind volgende week begint, goed uitpakt, kan de nieuwe test volgens TNO breder worden ingezet en de druk bij de GGD’s verlagen. Na onderzoek in alle 25 GGD-regio’s constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vandaag dat het Nederlandse testsysteem niet klaar voor een mogelijke tweede golf. TNO: “Het invoeren van de sneltest zou betekenen dat het afnemen van monsters en het direct beoordelen ervan op veel meer plaatsen kan worden uitgevoerd.” Tijdens de proef worden dagelijks tussen de 100 en 200 mensen dubbel getest. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden