Amstelveen wil straat vernoemen naar Peter R. de Vries

De gemeente Amstelveen staat open voor het vernoemen van een straat naar Peter R. de Vries indien daartoe een verzoek wordt ingediend. Dat heeft locoburgemeester en wethouder Herbert Raat (VVD) gezegd.

Het Parool
Familie, vrienden en collega’s namen donderdag in theater Carré in Amsterdam afscheid van Peter R. de Vries.
 Beeld Brunopress
Familie, vrienden en collega’s namen donderdag in theater Carré in Amsterdam afscheid van Peter R. de Vries.Beeld Brunopress

De jongere broer van De Vries riep de burgemeester van Amsterdam vrijdag op een straat naar de anderhalve week geleden na een aanslag overleden misdaadverslaggever te vernoemen.

“Peter R. de Vries heeft lang in Amstelveen gewoond: we kenden hem en hij groeide hier op. Dat hij een bijzondere inwoner was hoef ik niet uit te leggen,” verklaarde wethouder Herbert Raat zaterdag tegenover AmstelveenZ. Dat de misdaadverslaggever door velen wordt gemist is één ding dat zeker is. Een eerbetoon aan De Vries is volgens Raat dan ook logisch: “Natuurlijk staan wij daar voor open.”

De Vries werd geboren in Aalsmeer maar groeide op aan de Borssenburg in Amstelveen. Hij woonde er zijn hele jeugd en op de muur in het steegje achter zijn ouderlijk huis staat ‘Peter’ en de naam van zijn favoriete voetbalclub ‘Ajax’ gekerfd. De liefde van De Vries voor Amstelveen was volgens het plaatselijke magazine groot. ‘Zo voetbalde hij bij NFC en nam hij hier zijn vriendjes mee om te spelen of te werken op het terrein van de kruitfabriek in Amstelveen of Muiden. Ook was hij doelman bij de A-junioren.’

Mocht er een Peter R. de Vries straat in Amstelveen komen dan is dat mogelijk in de nieuwbouwwijk De Scheg. Daar worden de komende jaren veel nieuwe woningen gebouwd. Ook ligt er volgens het magazine een plan op tafel om in de nieuwe wijk bijzondere inwoners door middel van straatnamen te eren.

Straat en monument

Peter R. de Vries overleed op 15 juli in een ziekenhuis in Amsterdam nadat hij een week eerder in het centrum van de hoofdstad was neergeschoten na een optreden in RTL Boulevard. Broer Wouter riep burgemeester Femke Halsema op een straat naar de misdaadverslaggever te vernoemen. “Gooi eens een zeeheld eruit en kom met een Peter R. de Vries-straatnaam,” zei hij vrijdagavond in de talkshow Humberto. Als het aan hem ligt dan mogen Peters kinderen Royce en Kelly de plek kiezen.

Een paar dagen geleden is er al een petitie geopend met een oproep aan de gemeente Amsterdam om de Lange Leidsedwarsstraat, waar De Vries werd neergeschoten, naar hem te vernoemen.

De Vries hoopt ook op een monument voor de misdaadverslaggever. Om de nalatenschap van zijn broer te eren zou het werk wat hij deed gemeengoed moeten worden, vindt Wouter. “Ik zelf zit niet te wachten op een standbeeld van m’n broer, maar ik zit wel te wachten op een monument van Peter R. de Vries,” vertelde hij. “Dat moet een monument zijn waarbij we als maatschappij stilstaan. Een soort monument waar je terugdenkt aan iets, maar ook vooruit kijkt.”

Afscheid

Familie, vrienden en collega’s namen donderdag in theater Carré in Amsterdam afscheid van Peter R. de Vries. Daarna volgde de crematie. Een dag eerden bewezen duizenden mensen de laatste eer aan de misdaadverslaggever.

Na de aanslag op 6 juli werden drie verdachten aangehouden, van wie één de volgende dag weer werd vrijgelaten. De andere twee zijn de 35-jarige Pool Kamil E. uit het Gelderse Maurik en de 21-jarige Delano G. die in Rotterdam woont, maar ook een adres heeft in Tiel. Zij blijven de komende negentig dagen in de cel zitten.

Petitie voor een Peter R. de Vriesstraat bijna 1400 keer getekend

Een online petitie op petities.nl om de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam om te dopen tot de Peter R. de Vriesstraat, was zondagavond in drie dagen tijd bijna 1400 keer ondertekend.

De misdaadjournalist werd op 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten, waarna hij op 15 juli overleed aan zijn verwondingen.

Wouter de Vries, de jongere broer van de misdaadjournalist, riep vorige week in de talkshow Humberto burgemeester Femke Halsema op een straat naar De Vries te vernoemen. Ook hoopte hij dat er een monument komt voor zijn broer. Een online petitie om een monument of herdenkplek te maken voor De Vries, was zondagavond ruim 700 keer ondertekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden