Amsterdam Bewaar

Amstelveen krijgt park bovenop verbrede A9

De overkapping over de A9 zoals die er bij het Oude Dorp uit komt te zien.
De overkapping over de A9 zoals die er bij het Oude Dorp uit komt te zien. © Rijkswaterstaat

De A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht gaat op de schop. Ter hoogte van Amstelveen komt een park bovenop de snelweg te liggen. 

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft hiervoor dinsdag een tracébesluit vastgesteld. 

Onderdeel van het plan is dat de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht vier rijstroken per rijrichting krijgt en een wisselbaan. Ter hoogte van Amstelveen komt de snelweg over een lengte van 1,3 kilometer verlaagd te liggen. Die maatregel wordt genomen om geluidsoverlast tegen te gaan.

Met twee overkappingen worden Amstelveen-Zuid en -Noord met elkaar verbonden, ter hoogte van het Oude Dorp en ter hoogte van het Stadshart. De overkappingen bestrijken twee keer een 249 meter lang stuk snelweg. Op het ene deel komt een park te liggen, op het andere een verkeersknooppunt.

Op andere plaatsen langs de weg plaatst Rijkswaterstaat geluidsschermen, in totaal over een lengte van 12 kilometer. 

Extra geluidsscherm
Eerder was er al een ontwerp-tracébesluit. In dit definitieve besluit heeft de minister de 400 ingediende zienswijzen van particulieren, belangenorganisaties, bedrijven en lokale overheden meegewogen.

Zo komt er een extra geluidssscherm aan de noordzijde van de A9 ter hoogte van Elsenhove en is er ruimte gereserveerd voor de aanleg van twee bushaltes bij de Landscheidingsvaart/Bleekerskade.

De aanpak van de A9 bij Amstelveen maakt deel uit van het programma Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Het werk start naar verwachting in 2019. De extra rijstroken komen in de periode 2024-2026 beschikbaar voor weggebruikers.