Nieuws

Amerpodia, organisatie achter 4 Amsterdamse podia, neemt afscheid van helft collega’s

Amerpodia, de organisatie achter de Amsterdamse cultuurhuizen Compagnietheater, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en Felix Meritis, is hard geraakt door de coronacrisis en gaat daarom herstructureren. Hierbij vervallen 26 van de 54 banen.

Het Parool
Felix Meritis. Beeld Eva Plevier
Felix Meritis.Beeld Eva Plevier

Uitgerekend op het moment dat de coronacrisis losbarstte in Nederland had Amerpodia meer personeel aangenomen om de heropening van Felix Meritis te ondersteunen. Deze heropening betekende namelijk een extra stroom aan activiteiten en daar kon Amerpodia de extra mankracht goed voor gebruiken. Door het coronavirus werd de opening van Felix Meritis echter uitgesteld en ook de andere cultuurhuizen konden nauwelijks activiteiten organiseren.

Dit jaar bestaat de Rode Hoed dertig jaar en dat zou uitgebreid gevierd worden. Maar in de grote zaal is nu nog maar plek voor 100 personen, terwijl de capaciteit daar normaal gesproken 450 is. Directeur Clayde Menso vindt het jammer om te zien hoe hard de culturele sector getroffen is. “Met pijn in ons hart nemen we afscheid van collega’s waar we de afgelopen jaren met veel plezier mee hebben gewerkt.”

Een kleiner team

Amerpodia ontvangt geen structurele subsidie en is daarom afhankelijk van commerciële verhuur, zoals congressen en zakelijke evenementen. Nu de anderhalvemetersamenleving de norm is geworden, is het voor de vier cultuurhuizen lastig geworden om rendabele programma’s en evenementen te organiseren. De organisatie heeft daarom besloten het team te halveren en verder te gaan met een kernteam.

Vanaf 1 oktober gaat de organisatie verder met dit kleinere team. In oktober staan er dan ook gelijk een aantal nieuwe programma’s klaar, zoals de Artificial Intelligence-maand bij Felix Meritis, de Amerikaanse verkiezingen in de Rode Hoed en een spoken word-festival in De Nieuwe Liefde. Voor zakelijke evenementen worden er livestream- en hybride evenementen ontwikkeld, waarbij on- en offline activiteiten worden gecombineerd. “We gaan ons de komende tijd focussen op vernieuwende initiatieven om onze sector toch draaiende te blijven houden en kennis en cultuur te blijven verspreiden,” aldus Menso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden