PlusInterviews

Amerikaanse Amsterdammers: ‘Ik kan Amerika niet meer serieus nemen’

Ook bekende Amerikaanse Amsterdammers houden de eerste verkiezingsuitslagen nauw in de gaten. ‘Ik kan Amerika niet meer serieus nemen.’

Hanneloes Pen
null Beeld AFP
Beeld AFP

James Kennedy, hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis

“Amerika is een fifty-fifty land. Er is geen partij die de overhand heeft. Dat probleem is niet opgelost. De peilingen geven ook geen houvast. De Trump-stemmer blijft onderbelicht in de enquetes. Ze zijn beducht en willen er niet aan meedoen. De polarisatie is intussen toegenomen.

Ik ben vannacht om kwart voor vijf opgestaan om de verkiezingen te kijken. Voor Biden ziet het er nog niet ongunstig uit, al wordt het niet dé grote overwinning. Het zal met hakken over de sloot gaan, maar het is niet onmogelijk dat hij president wordt. Ik denk dat zijn kansen nog reëel zijn. Ik hoop erop dat Biden wint.

Trump is niet meer om aan te horen. Hij claimt nu al de overwinning. En als die niet komt roept hij: ‘Fraude.’ Ik ben bereid om de rest van mijn leven de Republikeinse dominantie te accepteren, als deze man er maar uitgaat.”

James Kennedy. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
James Kennedy.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Emilie Gordenker, directeur van het Van Goghmuseum

“Ik kon vannacht niet zo goed slapen. Mijn betrokkenheid bij de verkiezingen is groot. Ik keek vanochtend naar PBS, een neutraal Amerikaans Nieuwsuur.

Er waren voorspellingen dat er een landslide zou zijn en Biden zou winnen. In 2016 zijn de voorspellingen ook al verkeerd uitgekomen.

Ik maak me zorgen hoe het nu verder gaat. Wat staat er in Amerika allemaal te gebeuren met een eventuele rechtszaak en potentiële sociale onrust. De polarisatie is toegenomen.

Trumps filosofie heeft veel ondersteuning gekregen, nu ook onder de Latijns Amerikanen in Florida. Zijn aanhang is enorm gegroeid. Dat is ook een uitslag.”

Emilie Gordenker. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Emilie Gordenker.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Greg Shapiro, komiek

“We zitten in een gevaarlijke positie op dit moment. De stemmen moeten nog worden geteld maar Trump wil het tellen nu al gaan stoppen. A sad clown on stage.

Ik volg het nieuws voornamelijk via The Washington Post, AP, The New York Times en NPR (National Public Radio). Ik geloof zelf nog in de overwinning van Biden. Ik blijf positief. Een landslide was pas echt een verrassing geweest.

Het is een kwetsbare tijd voor Amerika. We kantelen richting Belarus. Dit is valsspelen in het openbaar, nog meer dan vroeger. Trump heeft eerder aangekondigd de verkiezingsuitslag niet te accepteren. Dat hebben we in Amerika nog nooit gehad. Dit is spelen met vuur.”

Greg Shapiro. Beeld ANP
Greg Shapiro.Beeld ANP

Tracy Metz, directeur van het John Adams Institute

“Ik zit zachtjes te wanhopen. De race is nog niet gelopen maar Trump heeft intussen heel brutaal de overwinning geclaimd. Het kan kennelijk: een overwinning claimen.

Ik werd een aantal malen wakker vannacht. Ik zag de voorsprong van Biden verdampen. De uitslag kan nog lang duren als er rechtszaken komen. Al durf ik niet meer te hopen dat Biden gaat winnen. Ik houd er ernstig rekening mee dat Trump gekozen wordt.

Het land is zo verdeeld. Het doet me verdriet dat Amerika een land is geworden dat minder serieus wordt genomen.”

Tracy Metz. Beeld Daniel Cohen
Tracy Metz.Beeld Daniel Cohen

Benjamin Peled, violist bij het Concertgebouworkest

“Ik ben niet vannacht gaan kijken naar de verkiezingen. No way. Ik wist wel dat het resultaat op zich laat wachten. Ik ben intussen erg bezorgd dat Trump wint.

Ik ben teleurgesteld in de mening van de mensen in mijn land. Vier jaar geleden was het al een grote verrassing dat Trump won. Nu weten we van alles van hem, we kennen zijn uitlatingen en nu is er weer een kans dat hij gekozen wordt.

Ik probeer te begrijpen waarom mensen op Trump stemmen en waarom hij zo populair is. Zo’n verschrikkelijk walgelijk persoon. Ik kan de Amerikaanse politiek niet meer serieus nemen.

Als Trump wint, is het voor mij gezonder als ik me ga focussen op andere dingen dan de Amerikaanse politiek. Ik ben blij dat ik in Nederland woon.”

Benjamin Peled. Beeld Alex Berger
Benjamin Peled.Beeld Alex Berger
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden