Amsterdam Bewaar

AMC: sprankje hoop bij alvleesklierkanker

AMC: sprankje hoop bij alvleesklierkanker
© ANP

Er gloort een beetje hoop voor mensen met alvleesklierkanker, zegt het Academisch Medisch Centrum. Mensen die uitbehandeld lijken, kunnen langer leven bij gebruik van een combinatie van meerdere chemomiddelen en een operatie.

Dankzij een bepaalde chemotherapie kan alvleesklierkanker zodanig slinken dat er daarna vaker succesvol kan worden geopereerd, zo is vastgesteld door chirurg Marc Besselink en zijn team.

Tijdens het onderzoek van het AMC kregen 132 patiënten, die eerder niet konden worden geopereerd, een combinatie van meerdere chemomiddelen toegediend. Bij veertien patiënten kon zo de tumor in de alvleesklier alsnog operatief worden verwijderd. Daarna was de kans om na twee jaar nog te leven gestegen naar 75 procent. Zonder operatie is die kans maar 25 procent.

Gebruikt werd de Folfirinox-chemotherapie. Na twee tot drie maanden deze chemotherapie kan bij een deel van de patiënten 'lokaal doorgegroeide' alvleesklierkanker worden weggehaald.

Baanbrekend
Het Koningin Wilhelmina Fonds noemt de behandeling baanbrekend. Alvleesklierkanker heeft de slechtste vooruitzichten van alle kankersoorten. De ziekte wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Daardoor zijn de kansen op overleving vrij klein. Er sterven jaarlijks ruim 2600 Nederlanders aan. Vijf jaar na de diagnose is minder dan vijf procent van de patiënten nog in leven.

Eerder dit jaar werd bekend dat een nieuwe behandelmethode voor alvleesklierkanker in Groot-Brittannië goede resultaten heeft laten zien. Patiënten die twee soorten chemotherapie kregen in plaats van één, zagen hun levensverwachting stijgen. De levensverwachting van de patiënten in dit Britse onderzoek steeg met 28 maanden.