Amsterdam Bewaar

AMC begraaft eerste lichaam in onderzoek naar lijkontbinding

Het AMC heeft een eigen begraafplaats voor wetenschappelijk onderzoek
Het AMC heeft een eigen begraafplaats voor wetenschappelijk onderzoek © ANP

In een uithoek van het AMC-terrein in Zuidoost is vorige maand een lichaam begraven, samen met allerlei apparatuur. Het gaat om een wetenschappelijk onderzoek met als doel de ontbinding van een lijk in kaart te brengen.

Het lichaam heeft de eer om als eerste op de eigen begraafplaats van het AMC te worden begraven. Op die plek gaat onderzoek gedaan worden naar hoe lijken ontbinden. 

In de eerste plaats dient dat de wetenschap, maar forensische speurders hopen informatie uit het onderzoek ook te kunnen gebruiken bij het oplossen van misdrijven.

Zoals wij het gaan doen, bestaat het nog niet

Roelof-Jan Oostra, hoogleraar anatomie

Uniek
Roelof-Jan Oostra, hoogleraar anatomie en initiatiefnemer van het project, noemde het onderzoek vorig jaar bij de bekendmaking al uniek.

"Zoals wij het gaan doen, bestaat het nog niet. Wij begraven apparatuur met de lichamen mee om metingen te verrichten." Op die manier hoeft het lijk niet opgegraven te worden en raakt het onderzoek niet verstoord.

Sinds maart heeft het AMC twee graven. In één ligt een lichaam met apparatuur, in het ander alleen apparatuur. Het zijn ondiepe kuilen van 60 centimeter diep. Daar is voor gekozen omdat de meeste misdadigers in Nederland zich van een lichaam ontdoen door het in een ondiep graf te leggen. 

Blijven functioneren
Deze eerste ter aarde bestelling noemt Oostra een 'testbegrafenis'. "We gaan kijken of de instrumenten werken en of ze dat ook over een langere periode blijven doen. Het lichaam moet vijf jaar liggen en al die tijd moeten de instrumenten blijven functioneren."

De lichamen die op de begraafplaats van het academisch ziekenhuis terecht komen zijn van mensen die hun lichaam na hun overlijden ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap.

Lees ook: Misdadigers leggen lichaam in ondiep graf, dus doet AMC dat ook