Plus

Ambtenaren moeten beter samenwerken tegen criminaliteit

Alleen het aanscherpen van regels volstaat niet in de strijd tegen 'ondermijning', de ontwrichting van de stad door criminelen. Ambtenaren moeten beter met elkaar samenwerken.

Ruben Koops en Paul Vugts
Amsterdam telt 5800 horeca­vestigingen. De herkomst van het startkapitaal is vaak ondoorzichtig Beeld Shutterstock
Amsterdam telt 5800 horeca­vestigingen. De herkomst van het startkapitaal is vaak ondoorzichtigBeeld Shutterstock

Veel investeringen of transacties die tot ondermijning van de stad worden gerekend, zijn vaak niet eens illegaal. Geregeld keurt een ambtenaar een plan goed, omdat het op paper allemaal tiptop in orde is, terwijl de betrokkenen bij een andere tak van de overheid bekendstaan als criminelen of stromannen.

Ook op het stadhuis gaat veel mis. Omdat de gemeente coffeeshops over de stad wil spreiden, werd in de zomer van 2018 een zaak vanuit het centrum verhuisd naar het bedrijventerrein op Sloterdijk. Dat leek de betrokken ambtenaren op het stadhuis een prima zet.

De recherche fronste de wenkbrauwen toen gekozen bleek te zijn voor een coffeeshop die ooit te boek stond als 'clubhuis' van Amsterdamse criminelen en die nu nota bene een paar deuren van het clandestiene clubhuis van de Hells Angels kwam te zitten. Er werd geen regel overtreden, niemand had iets fout gedaan. Toch hoef je geen expert te zijn om te begrijpen dat de concentratie van dit soort locaties niet goed is voor Sloterdijk.

Offensief
Door een gebrek aan alertheid van ambtenaren loopt de gemeente regelmatig achter de feiten aan in de strijd tegen 'ondermijning'. Met het programma De Weerbare Stad begint het stadsbestuur een groot offensief om te zorgen voor een mentaliteitsverandering van de belangrijkste ambtenaren. Het moet 'de oren en ogen' van het stadhuis weerbaarder maken tegen criminele inmenging in de stad.

Honderden handhavers, straatmanagers, veiligheidscoördinatoren, beleidsmedewerkers en adviseurs krijgen extra opleidingen om alerter te worden. Zij leren verder te kijken dan de strekking van de regels, om te voorkomen dat de enorme winsten uit de drugshandel hun weg vinden naar de vastgoedbranche, horeca, prostitutie of taximarkt.

Grip
Dat die laatste sector onder het vergrootglas komt te liggen is nieuw. Van de ongeveer 4000 geregistreerde taxiondernemers is het onduidelijk in hoeverre zij criminaliteit faciliteren of crimineel zijn. Er zijn al van oudsher signalen over drugs (gebruik, handel en bezit), en faillissementsfraude, verzekeringsfraude et cetera.

Samen met andere instanties wordt al langer geprobeerd om meer grip op de branche te krijgen, maar een nieuw 'plan van aanpak' Taxi binnen De Weerbare Stad moet de basis vormen voor een strenger beleid.

5800

Amsterdam telt 5800 horeca­vestigingen. De herkomst van het startkapitaal is vaak ondoorzichtig

Het gebrek aan overzicht binnen de gemeente is vaker de achilleshiel. Zo zitten op een horecaplein in de binnenstad drie aaneengesloten panden met een restaurant op de begane grond, die met een verdachte financieringsconstructie en onduidelijk startkapitaal lijken gefinancierd.

Ondermijningsspecialisten op het stadhuis zagen dit jaar in een geplande verbouwing van een van de panden een uitgelezen kans het hele zaakje grondig door te lichten en eventueel in te grijpen. De frustratie was groot toen bleek dat ambtenaren van stadsdeel Centrum de vergunningen al hadden verleend. Kans verkeken.

Nieuw informatiesysteem
Voortdurend blijkt het aan centraal overzicht te ontbreken. Verschillende onderdelen verzamelen los van elkaar informatie over risico's, signalen, trends en ontwikkelingen.

De afdeling Openbare Orde en Veiligheid bouwt daarom samen met gemeentelijk onderzoeksbureau OIS een systeem om informatie over ondermijning gemeentebreed te beheren. Interessant deelonderzoek richt zich op de horeca (5.800 vestigingen in Amsterdam) - waar opvallend vaak zaken worden gefinancierd met onduidelijke 'onderhandse leningen.'

De vastgoedmarkt wordt onder de loep genomen, omdat vaak niet helder is hoe verkoopprijzen tot stand komen. Criminelen maken misbruik van die onduidelijkheid en wassen geld wit. Hetzelfde gebeurt voor dienstverleners in de goud- en zilverbranche.De strijd tegen 'ondermijning' heeft landelijk prioriteit. Van de 100 miljoen euro die de regering heeft uitgetrokken, krijgt Amsterdam ruim 8 miljoen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden