Amanda Balk over overval: ‘Mijn dochtertje verstopte zich in de kast’

De politie heeft dinsdagavond in Opsporing verzocht beelden verspreid van de overvallers die in januari het huis van Amanda Balk (33) in IJburg binnendrongen. Daarbij werd de realityster geslagen en geschopt.

Het Parool
Amanda Balk in Opsporing verzocht: 'Ik heb alleen maar aan mijn dochtertje gedacht de hele tijd. Spullen zijn ook maar spullen.' Beeld Opsporing verzocht
Amanda Balk in Opsporing verzocht: 'Ik heb alleen maar aan mijn dochtertje gedacht de hele tijd. Spullen zijn ook maar spullen.'Beeld Opsporing verzocht

Haar destijds 7-jarige dochtertje verstopte zich tijdens de overval in de kast, vertelde Balk in de uitzending. Op bewakingsbeelden zijn de daders te zien.

“De ochtend was rustig. Ik was net wakker en ging een kopje koffie zetten toen er werd aangebeld. Er stond een postbezorger voor de deur met een pakketje,” vertelt Balk, die als realityster onder meer te zien was in de Gouden Kooi en Echte meisjes in de jungle, over die akelige 7 januari van dit jaar.

“Gewoon in een postbezorger-outfit. Toen zei ik: leg ‘m maar voor de deur neer. Dan haal ik hem straks wel op.” De man vertrok echter niet, maar wachtte haar om de hoek op. Als ze de deur opendoet, stormt hij op haar af.

“Hij trapte mij. Ik vloog helemaal naar achteren toe,” vertelt Balk. “Toen kwam er nog iemand anders binnen en die ging bovenop me zitten. Ik gilde. Hij ging de hele tijd proberen mijn keel dicht te knijpen. Enige wat ik dacht: mijn kind is boven. Je staat dan niet meer voor jezelf in.”

Traumatische ervaring

Haar toen 7-jarige dochtertje schrok van het gegil van haar moeder en verstopte zich in de kast. Uiteindelijk kwam ook Balk daar terecht. De overvallers wilden de deur van de kast op dat moment dichtdoen. “Maar ik ben claustrofobisch, dus hield mijn been tussen de deur. Toen trapten ze keihard tegen mijn been aan.”

De overvallers vroegen aan Balk om haar sieraden en waar haar geld lag. “Toen ik ze boven bezig zag, ga je ze ook observeren. En ik dacht dit zijn gewoon heel jonge jongens.”

De spullen die zijn gestolen doen Balk niet zoveel. “Eigenlijk heb ik alleen maar aan mijn dochtertje gedacht de hele tijd. Die spullen zijn ook maar spullen. Het heeft toch heel veel angsten gecreëerd bij haar. Je wil als moeder alles alleen doen, maar ik heb nu toch een psycholoog ingeschakeld. Het is toch een traumatische ervaring.”

De twee verdachten van de woningoverval staan ook op beeld. De verdachten, een man van ongeveer 20 jaar oud en een man van tussen de 20 en 25 jaar oud, gingen ervandoor in een gestolen grijze Smart Forfour. Het voertuig werd drie dagen na de overval, op 10 januari, teruggevonden in Noord. De auto was in brand gestoken.

Er worden getuigen gezocht die het voertuig tussen 6 en 10 januari ergens hebben zien rijden. Er is een speciale opsporingspagina voor de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden