Alternatief plan voor NDSM: een wijk voor ambachten en vakscholen

Een coalitie van bedrijven, architecten, scholen en creatievelingen wil dat een deel van het NDSM-terrein verandert in een ‘maakstad’, met ruimte voor ambachtslieden en vakscholen. Ze hopen dat ze de plannen van de wethouder nog kunnen beïnvloeden.

De ‘maakstad’ komt in het stukje werf rondom restaurant Pllek, maar dan wel mét Pllek. Beeld Architect Abels & Partners
De ‘maakstad’ komt in het stukje werf rondom restaurant Pllek, maar dan wel mét Pllek.Beeld Architect Abels & Partners

Eigenlijk moesten de plannen nog even binnenskamers blijven, maar nood breekt wet, zegt stadsontwikkelaar Marlon Huysmans. Vorige week bracht wethouder Marieke van Doorninck de toekomstplannen voor de NDSM-werf naar buiten en Huysmans en haar partners hopen dat ze die nog kunnen beïnvloeden. “We voelen ons een beetje overvallen.”

Huysmans is oprichter van Made Up North, een verbond van bedrijven op de NDSM, scholen, architecten, betrokkenen en andere creatievelingen die al een paar jaar werken aan een plan om een deel van de voormalige scheepswerf te transformeren tot een zogenoemde maakstad, waarin plek is voor ambachtslieden, vakscholen, creatieve bedrijven: van mode tot elektrische motoren, van 3D-printing tot timmerbedrijven, als ze maar iets maken.

Pllek

Deze wijk zou moeten verrijzen aan de oostkant van de werf, dus, met de rug naar het IJ, aan de rechterkant van de pont. Het gaat om het gebied tussen het IJ, het kantoor van MTV en het Kraanhotel; grofweg het stukje werf rondom restaurant Pllek, maar dan wel mét Pllek als het aan de initiatiefnemers ligt. “We zijn vier jaar geleden begonnen met onze plannen. Een bevriende ondernemer belde mij op. Hij zit in de scheepsbouw op NDSM en vroeg hoe we plek konden creëren voor maakbedrijven. Toen is het gaan rollen en kwamen we uiteindelijk ook aan tafel met de gemeente.”

Volgens de plannenmakers is de keuze voor maakbedrijven op dit plekje van Amsterdam een logische: ze sluiten aan bij de historie van de voormalige scheepswerf en bij Tuindorp Oostzaan, van oorsprong de wijk waar de scheepsbouwers woonden. Ook is er maatschappelijke behoefte aan vaklieden, die met hun handen kunnen werken. En creatievelingen raken steeds meer in de knel in het drukke Amsterdam, waar de almaar stijgende vastgoedprijzen de rafelranden de stad uit drukken.

Groen

De plannen zijn al vergevorderd, maar zijn doorkruist door de mededeling van de wethouder dat op de NDSM-werf meer woningen moeten verrijzen aan de westkant, in totaal 4500 tot 5000. Aan de andere kant, waar de ‘maakstad’ zou moeten verrijzen, wil Van Doorninck juist meer groen. In de plannen van Made Up North is ook ruimte voor groen, maar dan vooral aan de IJ-oevers.

De initiatiefnemers zullen de komende tijd gebruiken om de plannen onder de aandacht te brengen van de wethouder, die zelf buurtbewoners alvast uitnodigde om hun mening te geven. “Ik denk dat we nog altijd kans maken,” zegt Huysmans. “Dit past heel erg bij Noord.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden