Amsterdam Bewaar

Als toerist op straat tegen het toerisme in de Kinkerbuurt

Volgens Faircity is de metamorfose van de buurt exemplarisch voor de door winst gedreven houding van de huidige Amsterdamse coalitie.
Volgens Faircity is de metamorfose van de buurt exemplarisch voor de door winst gedreven houding van de huidige Amsterdamse coalitie. © Rink Hof

'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.' In de strijd tegen de gentrificatie en het oprukkende toerisme hebben ze in de Kinkerbuurt aan de Bijbelse les geen boodschap. Donderdag wordt in de buurt geprotesteerd. Hoe? Door te doen wat de toeristen doen.

Met een gids voorop, herkenbaar aan een omhoog gestoken paraplu, marcheren de boze buurtbewoners vanaf 17.00 uur langs de toeristische hotspots in de buurt.

Het longstay hotel op de Jan Pieter Heijestraat, de voormalige bioscoop Olympia. Bij iedere stop, een praatje van de gids. Tussen de stops door waarschijnlijk vooral veel herrie. Op de Facebookpagina van de demonstratie wordt gevraagd toeters, bellen en muziekinstrumenten vooral niet thuis te laten. 

Exemplarisch 
De actie wordt georganiseerd door actiecomité Faircity, dat zich naar eigen zeggen inzet voor een sociale stad. Het comité is regelmatig betrokken bij dergelijke acties, maar dat de Kinkerstraat een keer het strijdtoneel zou worden was slechts een kwestie van tijd. Volgens Thomas de Groot van Faircity is de metamorfose van de buurt exemplarisch voor de door winst gedreven houding van de huidige Amsterdamse coalitie.  

"Mensen herkennen hun eigen buurt niet meer, dat zie je aan de vele bewonersgroepen die zich hebben aangesloten bij de actie," zegt De Groot. Het is geen nieuw geluid. Maar volgens De Groot is het vertrouwen dat er door de gemeenteraad wordt geluisterd tanende. "De vrees is dat het hier zo wordt als in Londen." 

Er wordt verzameld bij de Ten Kateschool om 16.30 uur en naar verwachting eindigt de demonstratie om 19.00 uur bij de Hallen, waar een fototentoonstelling opent over gentrificatie in de buurt.

Lees ook: Gentrificatie in de stad: 'Wie zeurt moet wegwezen'.

In de korte documentaireserie 'Groeten uit de Kinkerbuurt' volgden we de opwaardering van de Kinkerbuurt - terwijl het gebeurt - door de ogen van de bewoners die het ondergaan. Bekijk hier alle afleveringen