Almere krijgt geen dependance UvA

Er komt toch geen dependance van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in Almere. Dat stelde de Almeerse gemeenteraad vorige maand nog als voorwaarde aan de UvA, die 3000 studentenwoningen gaat bouwen in de stad. ‘Die eis was een brug te ver’.

Raounak Khaddari
Het stadhuis van Almere Beeld ANP
Het stadhuis van AlmereBeeld ANP

Het plan voor een studentencampus van de UvA in Almere is unaniem aangenomen in de Almeerse gemeenteraad. Op het parkeerterrein naast het treinstation Almere Centrum worden op het zogenoemde stationskwartier drieduizend studentenwoningen gebouwd. Daarmee wil de universiteit van Amsterdam een deel van het huisvestingsprobleem voor UvA-studenten oplossen.

De Almeerse gemeenteraad in Almere was vanaf begin af aan positief over het project, maar wilde er ook wat voor terug: een dependance van de universiteit in de jongste stad van Nederland. “We proberen al jaren een studentenstad te worden,” zei Jimmy van der Vliet, gemeenteraadslid van de Almeerse VVD al eerder. “Ook de ambitie voor wetenschappelijk onderwijs in Almere is er al langer. Nu hebben we eindelijk een troef in handen om dat af te dwingen.”

Bang voor afhaken

Toch is de eis voor een dependance van tafel én is de motie omtrent het stationskwartier wel aangenomen. “De dependance ‘eisen’ was uiteindelijk nog een brug te ver,” zegt Van der Vliet die de motie vorige maand indiende. Vooral de rest van de raad, die fervent voorstander zijn van de campus, was bang dat de UvA zou afhaken.

Want behalve de Amsterdamse universiteit is ook Almere gebaat bij de studentencampus. Er komt hoogopgeleid en jong aanwas, er komen studiefaciliteiten en er zal ook ruimte zijn voor Almeerse studenten. Ook die stad kampt immers met een studentenhuisvesting tekort.

Volgens Chris Jansen, gemeenteraadslid van de PVV in Almere hebben 1500 tot 2000 Almeerse studenten geen onderkomen in de stad. Hij wil dat die voorrang krijgen. Een woordvoerder van de gemeente Almere zegt dat de gemeente inderdaad wil dat er ook ruimte komt voor Almeerse studenten. Hoeveel? “We hebben het nog niet over aantallen gehad, maar we vinden dat een groot deel voor Almeerse studenten beschikbaar moet komen. Dat weet de UvA ook.”

Plan omarmd

Woordvoerder van de UvA: “Wij willen zoveel mogelijk UvA-studenten huisvesten. Dat Almere ook Almeerse studenten in de woningen wil plaatsen, daar gingen we altijd al vanuit en daar zullen we het over hebben met de gemeente.”

De betrokken partijen noemen de aangenomen motie voor het stationskwartier allebei ‘een mooie ontwikkeling’. Wanneer er wordt gestart met bouwen en hoe het allemaal precies moet gaan worden, is echter nog niet bekend. De gemeente Almere en de UvA zijn daarover nog met elkaar in overleg. De eerste stap, het plan omarmen is in ieder geval gezet, aldus de UvA-woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden