Om de grote strafzaak rond de gewelddadige en omvangrijke vrouwenhandel van de ' Groep B.' goed te kunnen beoordelen, zou de rechtbank zelf op de Amsterdamse Wallen moeten gaan kijken, betoogde advocaat Gerard Spong van hoofdverdachte Saban B.

Megazaken kunnen tegenwoordig door elke rechtbank worden overgenomen van arrondissementen die drukker zijn bezet. Zo is de vooral Amsterdamse zaak ' Sneep' voor de Almelose rechtbank beland. Maar Spong is er niet gerust op dat die rechtbank voldoende voeling heeft met de specifieke sfeer van de Wallen.

''De plaats delict is een heel groot gebied met een heel aparte sociale cohesie. Het is van belang dat u de couleur locale kent. Stel, u bent in zo'n werkkamertje en u drukt op de alarmknop. U zou kunnen meemaken dat de politie pas na een half uur komt, en dat zo'n vrouw een meneer van andere origine nodig heeft om haar te beschermen. ''

Officier van justitie R. Vorrink vindt een bezoek niet nodig: de politie zou desgewenst foto's kunnen sturen van de omstandigheden in de peeskamers.

De rechtbank acht het reisje evenmin nodig. Rechtbankvoorzitter K. Geeve: ''Wij weten voldoende van hoe de Wallen en de peeskamertjes eruit zien. '' (PAUL VUGTS)