live

Alles over het einde van MC Slotervaart

Het MC Slotervaart is failliet verklaard en de doorstart is van de baan. Volg hier alle gevolgen, ontwikkelingen en reacties.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Curator brak onderhandelingen af'

  De curator van het failliete MC Slotervaart heeft onderhandelingen over de verkoop van het gebouw aan de gemeente Amsterdam op oudejaarsdag eenzijdig afgebroken, terwijl het stadsbestuur dacht dat op korte termijn overeenstemming bereikt zou kunnen worden. Dat schrijft wethouder Marieke van Doorninck.

 2. Gemeente wil kunst terug

  De gemeente Amsterdam eist vijftien kunst­werken op uit de failliete boedel van het MC Slotervaart. Het gaat onder meer om 'belangrijk en monumentaal werk' van Karel Appel.

 3. 'Voorkeursrecht nog steeds relevant'

  Een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck schrijft per e-mail 'verbaasd' te zijn over suggestie dat het voorkeursrecht dat de gemeente heeft bedongen bij de verkoop van MC Slotervaart ten koste van de schuldeisers kan gaan.

  De curatoren hebben bezwaar aangetekend tegen het voorkeursrecht, dat het stadsbestuur vestigde toen er nog sprake was van een mogelijke doorstart. De curatoren vrezen dat het voorkeursrecht zal leiden tot een lagere opbrengst dan wanneer het pand per opbod op de markt kan worden verkocht.

  De gemeente zegt hierover 'het belang van een marktconforme prijs te respecteren'. Bovendien is het voorkeursrecht bedoeld om een plek van het ziekenhuis 'een medisch cluster' en daarom is het volgens de gemeente nog steeds relevant.

 4. Schuld van bijna 27 miljoen

  De zorgverzekeraars zijn tot nu toe 7 miljoen euro kwijt aan kosten rondom het faillissement van MC Slotervaart. Het geld is nodig voor voortzetting van de zorg voor patiënten en overdracht naar andere zorginstellingen.

  Dit staat in het woensdag verschenen eerste verslag van de curatoren.

  Los van een schuld van een kleine 8 miljoen bij huisbankier ING, zijn er voor 26,6 miljoen vordingen ingediend door schuldeisers van het ziekenhuis.

 5. Interview Hans-Martin Otten

  De artsen en verpleegkundigen van het failliete MC Slotervaart werden losgerukt van hun patiënten. Dat gaf chaos en verdriet, ook bij internist-oncoloog Hans-Martin Otten (54), zo vertelt hij in een interview.

  Lees alles: 'Ik heb de begeleiding van stervende mensen moeten staken'

 6. Reconstructie

  Het Slotervaartziekenhuis stond vaker aan de rand van de afgrond. Steeds liep het goed af. Tot 25 oktober. Hoe ging de laatste episode? Een reconstructie in zeven bedrijven. 'Bij een operatie wil je niet werken met klemmetjes die elk moment kapot kunnen gaan.'

 7. Zilveren Kruis ontkent

  Zorgverzekeraar Zilveren Kruis verwerpt beschuldigingen dat bewust is aangestuurd op het faillissement van MC Slotervaart.

 8. Patiënt overleden na falende pieper

  MC Slotervaart werd deze zomer opgeschrikt door een calamiteit met een haperende pieper. De reanimatieapparatuur arriveerde pas na 12 minuten bij een patiënt in nood, die overleed.

  De Calamiteitencommissie van het ziekenhuis schreef een brief naar de raad van bestuur. Daarin staat dat 'al langere tijd een zeer onveilige situatie [bestaat] door het niet functioneren van het piepersysteem, terwijl (...) geen passende veiligheidsmaatregelen worden genomen'. De commissie noemt dat 'uitermate zorgwekkend'.

  De dagen na het sterfgeval waren er nog twee voorbeelden van falende piepers.

  Verschillende bronnen schetsen tegenover Het Parool het beeld dat in de laatste maanden van het noodlijdende ziekenhuis beknibbeld werd op tal van zaken, waardoor artsen onvoldoende werden gefaciliteerd om hun werk goed te doen.

  Lees het verhaal: Patiënt MC Slotervaart overleden na falende pieper

 9. Alle patiënten geïnformeerd

  Alle patiënten van MC Slotervaart zijn inmiddels geïnformeerd over de voortzetting van hun zorg. Vandaag zijn de laatste brieven de deur uitgegaan, naar patiënten van tien specialismes.

  In totaal hebben de curatoren de afgelopen tijd 73.000 brieven verstuurd. Dat betekent niet dat het om 73.000 patiënten gaat, sommige mensen hebben meerdere brieven ontvangen omdat ze bij verschillende afdelingen onder behandeling stonden.

  De 56.000 patiënten van MC Slotervaart zijn over verschillende ziekenhuizen tot aan Haarlem aan toe verdeeld.

 10. Slaap Centrum gaat verder in Zaandam

  Het Amsterdam Slaap Centrum van MC Slotervaart wordt per januari volgend jaar voorgezet in het Zaans Medisch Centrum. Een groot deel van de medewerkers van deze specialistische afdeling verhuist mee naar het ziekenhuis in Zaandam.

  Het MC Slotervaart zegt zo de continuïteit van zorg voor patiënten met onder meer slaapapneu, rusteloze benen, slapeloosheid, parasomnie en narcolepsie te zo te waarborgen.

  De patiënten van het Amsterdam Slaap Centrum worden hierover volgens het ziekenhuis op korte termijn per brief geïnformeerd.

Voorbeschouwing

Ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam vraagt uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus een woordvoerder.

Dinsdag worden de medewerkers en patiënten van beide ziekenhuizen op de hoogte gebracht van de actuele situatie. "Een faillissement is mogelijk onafwendbaar".

De patiëntenzorg blijft gegarandeerd, zo wordt beloofd: ,,Dit is een wettelijke taak van de zorgverzekeraars. De patiënten die momenteel in beide ziekenhuizen worden behandeld, kunnen blijven rekenen op adequate zorg."