live

Alles over het einde van MC Slotervaart

Het MC Slotervaart is failliet verklaard en de doorstart is van de baan. Volg hier alle gevolgen, ontwikkelingen en reacties.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Hier gaan alle patiënten naartoe

  Na weken van koortsachtig overleg zijn de ziekenhuizen, curatoren en zorgverzekeraars er eindelijk uit: de 56.000 patiënten van MC Slotervaart worden over verschillende ziekenhuizen tot aan Haarlem aan toe verdeeld. Lees het volledige verhaal.

 2. Snel duidelijkheid voor patiënten

  Patiënten die onder behandeling waren van het failliete MC Slotervaart in Amsterdam, krijgen binnen enkele dagen te horen welk ziekenhuis hun behandeling overneemt.

  Ze krijgen daar 'rond komend weekend' bericht over, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. "Het staat de patiënten uiteraard vrij een ander ziekenhuis te kiezen," benadrukt Bruins.

  Hoe de verschillende specialismen precies over andere ziekenhuizen worden verdeeld, wordt woensdagmorgen bekendgemaakt op de website van MC Slotervaart, kondigt Bruins aan. Op het ministerie van Volksgezondheid zijn dinsdag afspraken gemaakt over de overdracht van patiënten, een 'omvangrijke en ingewikkelde operatie'.

  Curatoren, ziekenhuisbestuur, verzekeraar Zilveren Kruis, inspectiediensten en de gemeente Amsterdam waren bij het overleg.

  Een overnameplan kreeg te weinig steun, constateerden de curatoren vorige week, tot verslagenheid van het personeel. De ondernemingsraad verweet verzekeraar Zilveren Kruis 'misbruik van marktmacht'.

 3. Geriatrie verhuist naar OLVG West

  De Geriatrie van het Slotervaartziekenhuis is de eerste afdeling die elders onderdak vindt.

  De afdeling ouderengeneeskunde verhuist naar het OLVG locatie West, hemelsbreed een kleine vijf kilometer verderop.

 4. De grote opgave

  De sluiting van MC Slotervaart stelt Amsterdam voor een grote opgave: tienduizenden patiënten elders opvangen, én verplegers en artsen zien te behouden voor de stad.

  Lees verder: hoe moet het zonder MC Slotervaart?

 5. Tot het laatste moment positief

  Het bestuur van het noodlijdende MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen heeft tot één week voor het faillissement de toezichthouders en het ministerie van Volksgezondheid louter een positief beeld voorgespiegeld over de toekomst.

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben - ondanks het geuite optimisme - continu de vinger aan de pols gehouden, blijkt uit een nieuw feitenrelaas dat minister Bruins (Medische Zorg) donderdagavond heeft aangeleverd op verzoek van de Tweede Kamer.

  Lees verder: 'Ziekenhuistop schetste tot ondergang positief beeld'

 6. Overdracht patiënten niet goed geregeld

  De overdracht van patiënten van MC Slotervaart naar andere ziekenhuizen in de stad is nog steeds niet goed geregeld. De hele week wachten specialisten, maar ook huisartsen op een duidelijk plan.

  Op verzoek van de curatoren heeft Zilveren Kruis geïnventariseerd hoe de zorg in de omliggende ziekenhuizen kan worden opgevangen. Over de invulling daarvan wordt al sinds het mislukken van de doorstart, afgelopen dinsdag, koortsachtig overlegd.

  9000 patiënten
  Ondertussen werken de specialisten en andere medewerkers van MC Slotervaart tegen de klippen op om de 9000 patiënten die tot eind 2019 een afspraak in het ziekenhuis hebben over te plaatsen naar een ander ziekenhuis. “Het is een chaos,” zegt psycholoog en or-lid Roos Blom. “Bij andere ziekenhuizen worden ze waarschijnlijk ook gek van de toestroom.”

  Blom en haar collega’s van de or horen veel ‘verontrustende’ geluiden. “We horen van collega’s dat ze hun patiënten niet kunnen onderbrengen omdat er geen plaats is in een ander ziekenhuis. De wachttijden zijn lang. Of er is gedoe over de patiëntendossiers, omdat ze niet compleet zijn. We hebben ook patiënten die er erbij laten zitten en helemaal afhaken.”

  Einde aan de chaos
  Stella Zonneveld, voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam, had woensdag al verwacht dat er meer duidelijkheid zou komen. Ze hoopte dat er snel een einde aan de chaos zou komen, nadat een doorstart van de baan was.

  En het Bestuur Medische Staf, die namens de 100 specialisten spreekt, gooide er gisteren een persbericht uit met de boodschap dat het overdragen van de dossiers van de patiënten ‘in alle redelijkheid nauwelijks uitvoerbaar (is) gezien het vertrek van veel personeel’.

  Een medewerker vond vandaag op het kopieerapparaat van MC Slotervaart een kopie van een mail die de chaos schrijnend samenvat:¿Het ging over een patiënt die naar een ander ziekenhuis was doorgestuurd, maar direct retour kwam:¿‘Ze hebben haar gezegd dat wij het maar moeten regelen en dat zij het te druk hebben om de shit van ons op te lossen’.

  (Malika Sevil)

 7. Overdragen dossiers 'onmogelijke taak'

  Het overdragen van de dossiers van tienduizenden patiënten naar omliggende ziekenhuizen van MC Slotervaart is een ‘schier onmogelijke en zorgontwrichtende taak’. Dat zegt voorzitter Steven Fischer van het Bestuur Medische Staf van MC Slotervaart.

  Het bestuur spreekt namens de circa honderd specialisten van het ziekenhuis. Volgens Fischer is het ontwrichtend omdat een specialist gedwongen wordt om een patiënt over te dragen. Hij legt uit dat het lang lopende relaties zijn, waarbij patiënten een band met hun arts hebben opgebouwd.

  Plotsklaps
  Die relatie moet nu door het faillissement van het ziekenhuis plotsklaps worden verbroken. De specialisten werken met man en macht om hun patiënten in andere ziekenhuizen onder te brengen. “We doen wat we kunnen om de patiënten goed over te dragen. Maar er zijn zoveel dossiers van patiënten dat het is schier onmogelijk is om dat goed af te wikkelen.”

  De termijn om het ziekenhuis af te bouwen en de patiënten over te hevelen is voor onbepaalde tijd verlengd. “Maar de opdracht is in alle redelijkheid nauwelijks uitvoerbaar gezien het vertrek van veel personeel. De patiënt is een zorgvuldige afbouw niet gegund.”

  Knopen doorhakken
  Volgens zorgverzekeraar Zilveren Kruis zijn de omliggende ziekenhuizen bereid om de extra zorg op te vangen. Daar zou de capaciteit voor zijn en daar worden afspraken over gemaakt, maar knopen daarover zijn nog steeds niet doorgehakt.

  Enkele afdelingen – zoals Geriatrie – verhuizen in zijn geheel naar een ander ziekenhuis, maar waar de patiënten van de andere afdelingen naartoe gaan, is nog steeds niet helder. De gesprekken daarover lopen nog, zegt een woordvoerder van MC Slotervaart.

  Tot eind 2019 staan nog negenduizend afspraken met patiënten gepland, zo maakte MC Slotervaart gisteren bekend. Deze mensen krijgen binnenkort een bericht in welk ziekenhuis hun zorg wordt voorgezet. Ook zijn er nog enkele duizenden patiënten die nog geen afspraak hebben gemaakt, maar die nog wel moeten maken voor 2019.

  (Malika Sevil)

 8. 'Blij dat geriatrie naar OLVG gaat'

  Wethouder Simone Kukenheim (Zorg), net terug van zorgverlof, sprak vanochtend in de raad voor het eerst over het faillissement van MC Slotervaart. Ze zei blij te zijn dat de afdeling geriatrie (ouderengeneeskunde) naar OLVG West gaat.

  Dat OLVG interesse had om deze afdeling van MC Slotervaart over te nemen was al een tijdje bekend.

Voorbeschouwing

Ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam vraagt uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus een woordvoerder.

Dinsdag worden de medewerkers en patiënten van beide ziekenhuizen op de hoogte gebracht van de actuele situatie. "Een faillissement is mogelijk onafwendbaar".

De patiëntenzorg blijft gegarandeerd, zo wordt beloofd: ,,Dit is een wettelijke taak van de zorgverzekeraars. De patiënten die momenteel in beide ziekenhuizen worden behandeld, kunnen blijven rekenen op adequate zorg."