Nieuws
Allerzielen: een kaarsje voor de gekapte bomen in Amsterdam-Noord
Vanwege Allerzielen hielden tientallen Noorderlingen woensdagavond bij kaarslicht een wake voor de vele bomen die in hun buurt zijn gekapt. Het stadsdeelbestuur belooft beterschap. ‘We hebben ons nooit afgevraagd: wat voor stad willen we eigenlijk?’
In Noord is het al jaren een open zenuw dat veel bomen moeten wijken voor de bouw van nieuwe woningen, zoals in de Buiksloterham en Elzenhagen-Zuid. Na protesten werd vorig jaar de kap van tientallen bomen langs de IJdoornlaan op het laatste nippertje voorkomen. “Bomen worden te makkelijk gekapt,” zegt Marieke Oomen, een van de initiatiefnemers van de wake.
Met honderden kaarsjes bij het stadsdeelloket aan het Buikslotermeerplein werd aandacht gevraagd voor de bomen. Die zorgen voor ‘een bezielde stad’, vinden deelnemers aan de wake. De gemeente zou zorgvuldiger moeten zijn met het verlenen van kapvergunningen en niet zomaar voorrang moeten geven aan een herinrichting, een bouwweg of een fietspad, vinden ze.
Sprietjes
Opnieuw dreigt bomenkap. In Elzenhagen-Zuid dreigen bomen te moeten wijken voor een park, zegt Annet Visser. “Dus we gaan een park aanleggen, maar we kappen eerst alles kaal!” Op de rand van Schellingwoude is opeens het plan om parkeerplaatsen aan te leggen in het groen. “Ingeleverde natuur is voor altijd ingeleverd,” waarschuwt Anna Costello Schwartz.
Het staat de Noorderlingen verder tegen dat vaak minder bomen worden teruggeplant, en dan ook nog eens in een andere buurt. En dat ze sowieso veel kleiner zijn dan de volgroeide bomen die er stonden. Oomen: “Er komen sprietjes voor terug.”
Scherper gekeken
Stadsdeelvoorzitter Brahim Abid stak ook een kaarsje aan en beloofde beterschap. Hij deed zelf als duoraadslid het woord in de gemeenteraad toen daar na de bankencrisis werd besloten om snel meer woningen te bouwen en dan vooral in Noord. “We hebben sterk gestuurd op woningbouwproductie, meer bouwen! Maar we hebben ons nooit afgevraagd: wat voor stad willen we eigenlijk?”
Verder vielen bomen ten prooi aan gestroomlijnde besluitvormingsprocessen, analyseert Abid. Hij wil dat het stadsdeel niet meer meegaat met kapverzoeken die alleen dienen om de logistiek of de inrichting van de bouwplaats te vergemakkelijken. Planologen moeten beter kijken of bestaande bomen kunnen worden opgenomen in nieuwe plannen, vindt hij. Na zijn aantreden eerder dit jaar beloofde hij dat kapvergunningen scherper worden beoordeeld. “Er gaat geen boom om zonder dat ik ernaar gekeken heb.”
Lantaarnpalen
Stadsdeel Noord meldde onlangs dat er 235 bomen worden geplant in het Noorderpark en het Vliegenbos. Ze komen in de plaats van bomen die elders in de stad zijn gekapt om onveilige situaties te voorkomen, omdat ze op een onhandige plek stonden, of omdat ze moesten wijken voor nieuwbouw.
De gemeente beloofde eerder al beterschap bij het herplantfonds waarin de kap van een boom financieel wordt gecompenseerd. Vaak bleek het budget niet genoeg om evenveel bomen terug te planten.
Deelraadslid Kirsten Zimmerman van de Groenen Basis Piraten (GBP) vindt dat bomen vaak worden behandeld als lantaarnpalen. “Alsof je ze makkelijk kunt inwisselen. Ik snap wel dat er heel veel woningen bij moeten komen, maar als we niet oppassen hebben we over vijftig jaar een stenen stad.”