Amsterdam Bewaar

Alleen groei Schiphol bij voldoen voorwaarden

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66)
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66) © ANP

Schiphol heeft alleen "enige ruimte" om te groeien als aan een "heleboel" randvoorwaarden is voldaan. "Het zal nog een puzzel worden om dat bij elkaar te brengen", zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) in de Tweede Kamer.

Ze moest daar uitleg geven over het interview van haar minister Cora van Nieuwenhuizen. Die zei maandag dat Schiphol na 2020 mag groeien. De VVD-minister kon zelf geen uitleg geven in het vragenuurtje omdat ze in het buitenland is.

De minister is voorbarig geweest, menen Kamerleden. Ze neemt de burger niet serieus, stelde Cem Laçin (SP). Suzanne Kröger (GroenLinks) noemde het een "schoffering". Jan Paternotte (D66) ergerde zich eraan dat Van Nieuwenhuizen de kwestie van veiligheid niet in het gesprek had genoemd.

Regeerakkoord
De staatssecretaris zei dat de minister het regeerakkoord wil uitvoeren. Ze benadrukte dat in het proces zorgvuldigheid voorop staat. Groei van Schiphol is alleen mogelijk er oplossingen liggen voor de veiligheid, het milieu en de overlast waarmee de directe omgeving te maken heeft, aldus Van Veldhoven.