PlusNieuws

Alle verdachten grootste drugszaak voorlopig vrij, behalve één: die durft niet

In de grootste drugszaak die in de regio speelt, heeft de Amsterdamse rechtbank op één na alle verdachten vrijgelaten. De enige die sinds vrijdag nog vast zit, wil zélf onder geen beding naar buiten.

Paul Vugts
In Antwerpen werd meer dan 4 ton cocaïne gevonden, waarvoor 8 jongens uit Amsterdam-Zuidoost vastzitten. Beeld Politie
In Antwerpen werd meer dan 4 ton cocaïne gevonden, waarvoor 8 jongens uit Amsterdam-Zuidoost vastzitten.Beeld Politie

Voor de rechtbank van Antwerpen vorderde de lokale aanklager donderdag liefst 9 jaar cel tegen 13 Nederlandse verdachten die vorig jaar waren betrapt toen ze 4200 kilo cocaïne uit de haven van Antwerpen wilden halen. Het is maar één van de cocaïnetransporten waarvoor de opsporingsdiensten een drugsbende verantwoordelijk houden die nog veel méér tonnen aan ‘blokken’ zou hebben ingevoerd, en onder meer kwetsbare jongens en jonge mannen uit Amsterdam-Zuidoost inzette om het vuile werk te doen.

Zware, ondermijnende misdaad

Van de hoofdverdachten die in december in een grote actie waren gearresteerd, zaten er tot vrijdag nog vier vast, maar ook hun voorarrest ‘schorste’ de Amsterdamse rechtbank omdat het proces nog heel lang zal duren. De uitspraak is pas voorzien over een klein jaar. De man die justitie ziet als de absolute leider, Izaak B., is nog voortvluchtig.

Ook de rechters zien sterke aanwijzingen dat de vier sleutelrollen speelden ‘in de grootschalige handel in drugs’, waarin ‘een sterke verwevenheid bestaat van onderwereld en bovenwereld’. Zware ‘ondermijnende criminaliteit’, kortom.

Lucratieve drugshandel

“De algemene ervaring leert dat dergelijke organisaties zich voorzien van wapens, en dat lijkt ook hier aan de orde,” zei de rechtbankvoorzitter op een inleidende zitting in het proces. “Ook van dreigend geweld lijkt sprake. De ervaring leert dat dit soort drugshandel niet zomaar uit de wereld is te helpen, want het is een zeer lucratieve bezigheid.” Dat de belangrijkste verdachten zwijgen, helpt niet.

Toch: de rechtbank is gevoelig voor de argumenten van drie van de hoofdverdachten en hun advocaten dat voorarrest geen voorschot mag zijn op een eventuele straf en dat verdachten niet in voorlopige hechtenis horen te zitten als dat niet hoogst noodzakelijk is.

‘Recht proces in vrijheid af te wachten’

In de woorden van advocaat Marcel van Gessel van Gourma A. (22), vermoed rechterhand van leider Izaak B.: “Een verdachte heeft het recht zijn proces in vrijheid af te wachten en Nederland loopt daarin in Europa achteraan.”

Raadsvrouw Veerle Hammerstein van ‘koerier van forse partijen’ Nick B. (28): “Het Openbaar Ministerie probeert de zaak in de sfeer van liquidaties en wapens te trekken, maar daarbij zie ik mijn cliënt wit wegtrekken. Daarmee heeft hij helemaal niets te maken.”

Transporteur doodsbang

De opmerkelijkste positie in de megazaak is momenteel weggelegd voor Alcides V.N. (40), die de criminele organisatie met zijn transportbedrijf van dienst zou zijn geweest. Als kleinere speler maakte ook hij een goede kans op vrije voeten te komen, maar hij wíl niet worden vrijgelaten op grond van zijn persoonlijke omstandigheden, omdat hij doodsbang is.

“Hij wil niet met én niet zonder enkelband naar buiten,” zei zijn advocaat Henk Koopman. Volgens de raadsman betreft die angst de schuldeisers die hem zouden kunnen belagen nu zijn bedrijf failliet is. Het zou ook wel eens angst kunnen zijn voor represailles vanuit de organisatie, denken anderen.

In het onderzoek worden nog volop chatgesprekken geanalyseerd die verdachten en anderen zouden hebben gevoerd, onder meer via de recent neergehaalde berichtenversleutelingsservice Sky ECC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden