Alle advocaten in proces Marengo vrijgepleit van lekken aan Taghi

Advocaat Yassine Bouchikhi heeft volgens de deken van de Orde van Advocaten Midden-Nederland niet aantoonbaar gelekt naar criminelen. Daarmee pleiten de dekens alle advocaten vrij die door het OM van lekken waren beschuldigd in het Marengoproces.

Paul Vugts
Advocaten Inez Weski en Yassine Bouchikhi arriveren bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het proces Marengo. Beeld ANP
Advocaten Inez Weski en Yassine Bouchikhi arriveren bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het proces Marengo.Beeld ANP

De Amsterdamse deken had ook al geen bewijs gevonden voor de beschuldiging dat de advocaten Khalid Kasem, Christian Flokstra en Leon van Kleef hadden gelekt naar de ‘criminele organisatie’ van Ridouan Taghi en zijn zestien medeverdachten.

Die groepering wordt van vele liquidaties en moordplannen beschuldigd in de megazaak Marengo, die op 22 maart begint.

In augustus had het Openbaar Ministerie (OM) een proces verbaal van 67 pagina’s ingebracht met een grote hoeveelheid berichten tussen criminelen uit de vermoede organisatie van Taghi. Uit dat stuk, waarover Het Parool beschikt, rijst sterk het beeld dat advocaten voortdurend lekten naar sleutelspelers uit en rond de vermoede moordorganisatie, ook toen dat absoluut niet mocht omdat de verdachten nog ‘in beperkingen zaten’ en geen contact mochten hebben met de buitenwereld.

Geen evenwichtig beeld

Formeel was het proces verbaal overigens bedoeld om uitspraken van kroongetuige Nabil B. te verifiëren, maar in de praktijk pakte het uit als een aanklacht tegen de advocaten. Die reageerden furieus op ‘de oorlogsverklaring’ van de ‘losgeslagen’ officieren van justitie. Ze vinden dat alle berichten geen evenwichtig beeld schetsen. Ze wijzen er op dat het OM ook zelf vroegtijdig veel onderzoeksinformatie naar buiten had gebracht.

In de rechtszaal kunnen de advocaten zich vanwege hun geheimhoudingsplicht niet verweren. Met een klacht als deze had het OM bij de dekens moeten zijn. Hun onderzoek heeft nu dus geen bevestiging opgeleverd van lekken. Het OM onthoudt zich van commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden