Nieuws

Alcoholverbod Da Costabuurt in Oud-West aangekondigd: ‘Verbijsterend dit’

Flink schrikken voor bewoners van de Da Costabuurt en daaromheen: woensdag viel er een brief van de gemeente op de mat met een harde boodschap. Vanaf 1 juli 2021 geldt er op openbare plekken in de buurt een alcoholverbod.

Marijne Beijen
null Beeld ANP
Beeld ANP

95 euro boete kun je krijgen, voor het nuttigen van alcohol in de Da Costabuurt en van de Kinkerstraat tot aan de Tollenstraat in Oud-West. “Een zware maatregel, dat weten we,” zegt een woordvoerder van Stadsdeel West over het aangekondigde verbod. “Maar we gaan echt af op meldingen van overlast uit de buurt.”

In en rond de buurt in Oud-West zitten een paar voor dak- en thuislozen bekende plekken, zoals het Inloophuis van De Regenboog Groep aan de Bilderdijkstraat. Ook verslaafden en mensen met psychiatrische problemen bewegen zich veel in de buurt.

De meldingen van overlast komen vooral door die groep, zegt de woordvoerder. Om dat tegen te gaan, voert de gemeente het alcoholverbod in, dat vanaf 1 juli 2021 tot het einde van 2022 van kracht zal zijn. Het komt bovenop het verbod dat in het aan stadsdeel Centrum grenzende deel van de buurt al gold vanaf 1 augustus 2020.

Stads

Betekent dat geen verjaardagsfeestjes meer op het Da Costaplein, en niet eens een biertje met je buren op de stoep? Bij buurtbewoner Wim Keijsers gaat dat er niet in. Volgens Keijsers, die al dertig jaar in de buurt woont, is de sfeer er gemoedelijk. De onveilige situaties waar de gemeente over rept, herkent hij niet.

En kom je de ‘probleemgroep’ tegen, dan zijn er genoeg ‘buurtoplossingen’ om enige overlast tegen te gaan, volgens Keijsers. “Als je ze aanspreekt met, ‘joh, kan het wat zachter,’ dan is het al klaar.” Het is oneerlijk om deze mensen zo te benadelen met dit verbod, vindt Keijsers. “Ja, er zijn af en toe zwervers, en ja, er liggen af en toe mensen die hun roes uitslapen. Maar dat hoort bij de stad.”

Biertje op de stoep

Ook Jan Disseldorp, geboren en getogen op het Da Costaplein en voorzitter van de ondernemersvereniging, staat gek van het besluit te kijken. Dat er geklaagd wordt over ‘poepen en piesen’ is logisch, aldus Disseldorp, en ook over heel vervelende overlast. Maar dat gaat dit alcoholverbod niet oplossen, zegt hij. “En of die daklozen nou wel of niet drinken, ze moeten toch.”

Volgens de gemeente zal er enkel gehandhaafd worden op ‘excessen’. Belachelijk, zeggen Keijsers en Disseldorp allebei, die verwachten dat vooral daklozen de klos zullen zijn van de boete van 95 euro. “Je hebt geen échte stad, zonder die mensen. En ook daklozen hebben recht op een biertje op de stoep.”

De buurtgenoten geven aan snel een actie te gaan optuigen tegen de verordening. De gemeente laat weten dat ze de signalen van de buurtbewoners serieus nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden