Al twee aanslagen op huis van verdachte moord Ayla Mintjes, berging vol wapens en explosieven

Er waren al twee aanslagen gepleegd op de bovenwoning van de woensdag gearresteerde verdachte van het doodschieten van Ayla Mintjes, in de Nolensstraat in Geuzenveld. In de berging lagen automatische aanvalsgeweren, handvuurwapens en verschillende soorten explosieven zoals handgranaten.

Paul Vugts
De Nolensstraat op Google Streetview. Beeld Google
De Nolensstraat op Google Streetview.Beeld Google

Dat blijkt uit de stukken op grond waarvan burgemeester Femke Halsema de woning zaterdag voor zeker drie maanden sloot. Als de explosieven ontploft waren, zou volgens de politie het hele complex met acht woningen en omliggende panden zwaar beschadigd geraakt zijn.

Mislukte poging Anis B. te liquideren

Twee schutters wilden zondagavond in de Maassluisstraat in Slotervaart de Amsterdamse crimineel Anis B. (26) liquideren. Ze schoten niet hem dood, maar zijn vriendin, die achter het stuur zat van de luxe Mercedes waarin het stel reed.

Het huis van de verdachte, in de Nolensstraat, was in maart al twee keer het doelwit van aanslagen. In de vroege ochtend van 28 maart ging een vuurwerkbom af voor de gemeenschappelijke ingang van de portiekflat. De ruiten van het portiek en de naastgelegen woning sneuvelden, net als straatmeubilair. Twee dagen later ontplofte even na 6 uur ’s ochtends een tweede vuurwerkbom gedeeltelijk op het balkon van de woning van de verdachte, op eenhoog.

Ondergedoken

De moeder die in het appartement staat ingeschreven, dook met haar kind onder. Nadat de moordverdachte woensdag was gearresteerd, doorzocht de politie onder meer zijn huis en de berging. Vanwege de vondst van zware wapens en explosieven werden buren midden in de nacht door de politie geëvacueerd, waaronder gezinnen met kinderen. Zij mochten de volgende dag huiswaarts keren, nadat de explosieven onschadelijk gemaakt waren.

De recherche vermoedt dat de aanslagen op het appartementencomplex verband houden met een slepend onderwereldconflict waarin de verdachte is verwikkeld. Dat conflict lijkt de aanleiding waarom de verdachte met zeker twee anderen Anis B. wilde liquideren. Het ging om twee schutters en de bestuurder van de vluchtauto, een bestelwagen.

Die bestelwagen werd kort na de onbedoelde moord op Ayla Mintjes iets noordelijker in Amsterdam-West brandend aangetroffen, met automatische wapens achterin.

Buren willen verhuizen

Hoewel in het huis van de moordverdachte een moeder en kind staan ingeschreven, vindt Halsema het vanwege de gevaren voor de buurt en de angst onder omwonenden nodig het huis te sluiten. Dat is volgens haar de enige kans de openbare orde te herstellen. Meerdere bewoners hebben het stadsdeel laten weten te willen verhuizen omdat ze niet meer in het complex durven wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden