Akwasi kan versturen opruiende tweets over Zwarte Piet niet herinneren

Rapper Akwasi Owusu Ansah (32) laat voor het eerst zelf van zich horen nadat hij zaterdag een flink aantal negatieve reacties over zich heen kreeg vanwege oude Twitterberichten van zijn account. Daarin werd gerept over het vermoorden van Zwarte Piet.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Zaterdag ontkende de rapper nog verantwoordelijk te zijn voor de tweets, zondag geeft hij toe dat de tweets wel degelijk door hem zijn geplaatst. Hij zegt het zich niet meer te kunnen herinneren.

Een woordvoerder van Akwasi zei zaterdag nog dat hij niet verantwoordelijk was voor deze tweets. Volgens haar worden er opnieuw onwaarheden over de rapper verkondigd. “We vinden het jammer dat de media wederom leugens verspreiden,” klonk het geïrriteerd.

Uit informatie in het zogeheten cachegeheugen bleek echter wel degelijk dat de berichten van het account van Akwasi afkomstig zijn. Verwijderde tweets kunnen door websites of zoekmachines in een cachegeheugen worden opgeslagen of opnieuw worden geplaatst.

Zondag bekent de rapper dat de tweets wel degelijk door hem zijn geplaatst, maar dat hij het plaatsen ervan niet meer kan herinneren. “Ik neem afstand van de tweets die zijn opgedoken. Ik herken mezelf niet in wat ik toen zag. Ik kan me de tweets niet eens herinneren. Herinnert u zich kleine teksten van meer dan twintig jaar oud? Ik ook niet.”

‘Zwarte Piet neerknallen’

In de berichten, die in 2011 en 2012 zijn geplaatst op het Twitteraccount van Akwasi, wordt melding gemaakt van het vermoorden van Zwarte Piet. ‘Gaat er iemand nou nog een zwarte piet knallen, of moet ik het doen?’ Een jaar later verschijnen er berichten met dezelfde strekking: ‘Zwarte Piet moet dood man. Serieus.’ En: ‘Wat lok ik uit als ik een Zwarte Piet vermoord?’

Saillant detail is dat de tweets zaterdag direct na de ontstane ophef offline zijn gehaald. Of Akwasi dat zelf heeft gedaan, is niet duidelijk.

Akwasi kwam afgelopen juni onder vuur te liggen nadat hij in een toespraak dreigde een Zwarte Piet in het gezicht te schoppen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel nog of de uitspraken van Akwasi op de Dam strafbaar zijn. De omstreden speech kwam de rapper op bedreigingen en aangiftes te staan. Critici vonden zijn uitspraken oproepen tot geweld. Zelf zag Akwasi zijn uitlatingen als beeldspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden