Plus

Akram el Idrissi was mogelijk niet het doelwit van schutter die hem doodde in Rivierenbuurt

Amsterdammer Akram el Idrissi (21) was mogelijk niet het doelwit van de schietpartij die hem op 23 maart fataal werd in de Rivierenbuurt. Een vriend uit zijn groepje vermoedt dat de kogels voor hem bedoeld waren.

Paul Vugts
Akram el Idrissi werd op 23 maart 2022 doodgeschoten in de Hunzestraat in de Rivierenbuurt. Beeld Jakob van Vliet
Akram el Idrissi werd op 23 maart 2022 doodgeschoten in de Hunzestraat in de Rivierenbuurt.Beeld Jakob van Vliet

Akram el Idrissi stond op de avond van 23 maart even na 19.00 uur met vrienden bij een bankje naast de tennisbanen aan de Hunzestraat. De schutter kwam volgens getuigen aanrennen en schoot vanaf ongeveer 20 meter op de jonge mannen. Van die afstand is het voor ongeoefenden zeer moeilijk richten. El Idrissi werd dodelijk geraakt.

Een 22-jarige vriend van El Idrissi, wiens naam we uit veiligheidsoverwegingen weglaten, vermoedt dat hijzelf het doelwit van de schietpartij was. Dat blijkt uit het dinsdag uitgesproken vonnis in een strafzaak tegen hem.

Hij is een bekende uit het circuit van jonge criminelen uit onder meer De Pijp en was bijvoorbeeld goed bevriend met een crimineel die in 2020 in de oostelijke binnenstad werd doodgeschoten. Zelf is hij lang geleden veroordeeld voor een wapendelict.

Geen reclassering

Zijn vermoeden strookt met een tip die het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de recherche kreeg. Daarin werd hij genoemd als ‘het beoogde slachtoffer van de schietpartij in Amsterdam-Zuid’ dat ‘zich inmiddels heeft bewapend’. Hij is over die informatie gewaarschuwd.

Op 20 april viel de politie op basis van die tip zijn huis binnen en vond daar een revolver met munitie. Hij bekende dat die van hem waren.

Voor dat wapenbezit eiste de officier van justitie op 26 juli 9 maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Zijn advocaat voerde aan dat de inval onrechtmatig was. In het geval de rechtbank zijn standpunt zou verwerpen, vroeg hij de rechters er bij een veroordeling rekening mee te houden dat hij het wapen had uit angst vanwege het doodschieten van El Idrissi.

De rechtbank veroordeelde hem tot 4 maanden cel. Saillant detail: de reclassering ‘ziet geen mogelijkheid’ de verdachte te begeleiden ‘vanwege de vermeende veiligheidsrisico’s’, aldus het vonnis.

De strafzaak tegen de in juni gearresteerde verdachte (18) van het doodschieten van Akram el Idrissi loopt nog. Hij moet nog onderzocht worden, ook vanwege het vermoeden dat hij vanwege een stoornis snel tot (vuurwapen)geweld overgaat.

Carjacking

De nu veroordeelde vriend van El Idrissi werd behalve van wapenbezit in een tweede, oudere aanklacht beschuldigd van carjacking, op 12 april 2020. Hij zou met een vuurwapen bij een man in de auto zijn gesprongen en hem van die auto hebben beroofd. Toen de politie hem aantrof bij de auto, reed hij weg. Na een achtervolging werd hij gearresteerd. Onder de bestuurdersstoel lag een vuurwapen, mogelijk met zijn dna erop.

Zelf zei de verdachte dat hij een afspraak had met het beweerde slachtoffer, van wie hij verre familie zegt te zijn. Hij zegt aan de bestuurderskant te zijn ingestapt, waarna ze ‘een discussie hadden over drugs’. Juist het beweerde slachtoffer zou het wapen hebben getrokken, dat de verdachte zegt uit zijn handen te hebben gepakt of geslagen, waardoor zijn dna erop moet zijn gekomen. Volgens de verdachte stapte het beweerde slachtoffer uit en vluchtte hij in de auto. De politie trof vijf telefoons en een aantal bolletjes harddrugs bij hem aan.

De rechtbank spreekt de verdachte in die tweede zaak vrij omdat te onduidelijk is gebleven wie de waarheid spreekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden