Update

Ajax-supporters weer naar huis na demonstratie

De Ajax-supporters die in Den Haag waren om te demonstreren zijn weer op de terugweg naar Amsterdam. De demonstratie was aangemeld tot 14.00 uur.

ANP/Het Parool
null Beeld Jesper Roele
Beeld Jesper Roele

De demonstratie van Ajax-fans in Den Haag vond uiteindelijk niet plaats op het Malieveld, maar in de buurt van het Internationaal Strafhof.

Burgemeester Pauline Krikke maakte dat besluit wegens de vrees voor 'ernstige wanordelijkheden in de binnenstad' en 'omwille van de veiligheid van de bewoners, ondernemers en bezoekers in het centrum van de stad'.

Vanuit Amsterdam kwamen vijf bussen met Ajax-fans naar de Hofstad. Ze demonstreerden tegen het feit dat ze al jarenlang niet welkom zijn als publiek bij ADO. De bedoeling was dat dit rond het middaguur zou plaatsvinden op het Malieveld, maar daar verzamelden zich ADO-fans die de Amsterdammers opwachtten.

Internationaal Strafhof
De politie besloot daarop de ADO-fans enige tijd vast te houden op het Malieveld, terwijl de bussen uitweken naar het Strafhof. Kort daarna werd duidelijk dat de Ajax-fans daar zouden blijven voor de demonstratie, aangezien hun veiligheid op het Malieveld niet gegarandeerd kon worden.

"Jammer dat we niet op het Malieveld staan, maar gezien de situatie is dat niet mogelijk," zegt Jacob Bernard, voorzitter van de supportersvereniging ADCA. "Ons doel is om duidelijk te maken dat we met uit- en thuissupporters willen spelen. Als we nu naar het Malieveld zouden gaan, dan gooien we onze eigen ruiten in."

Volgens de gemeente is het Strafhof 'eveneens een veelgebruikte demonstratielocatie in Den Haag' en is 'het grondrecht om te kunnen demonstreren gewaarborgd'.

Op het Malieveld is een ADO-supporter aangehouden.

Lees ook: Ajax-fans mogen demonstreren in Den Haag

Ajax-supporters zijn bij het Internationaal Strafhof en roepen: wij zijn boos. Beeld Jesper Roele
Ajax-supporters zijn bij het Internationaal Strafhof en roepen: wij zijn boos.Beeld Jesper Roele

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden