AIVD nu zelf onder de loep om Haga Lyceum

Na de ‘salafistische aanjagers’ rond het Cornelius Haga Lyceum ligt nu de AIVD zelf onder vuur. Is de dienst te fel van leer getrokken tegen de islamitische school in Amsterdam-West?

Bas Soetenhorst
Dick Schoof, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Beeld Laurens van Putten.ANP
Dick Schoof, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).Beeld Laurens van Putten.ANP

Woensdag kondigde de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een uitzonderlijk onderzoek aan naar de handelswijze van de AIVD rond het Cornelius Haga Lyceum. Aanleiding is het nog steeds voortdurende debat over onder meer de juistheid van AIVD-informatie die begin dit jaar bij andere overheidsinstanties belandde.

Het gaat om het zogenoemde ambtsbericht van half januari, waarin staat dat ‘richtinggevende personen’ op de school zich omringen met salafistische aanjagers. Leerlingen zouden risico lopen in aanraking te komen met radicale ideeën rond de islam. Burgemeester Femke Halsema besloot die informatie begin maart openbaar te maken.

In de Tweede Kamer gingen vervolgens stemmen op de school te sluiten. Het leidde niet tot een uittocht van leerlingen op het Haga Lyceum. Integendeel, er hebben zich voor komend schooljaar ruim 130 nieuwkomers gemeld. Binnen de moslimgemeenschap klinkt kritiek dat de AIVD stigmatiserend te werk is gegaan met niet of nauwelijks onderbouwde beschuldigingen.

Een hoge ambtenaar bij de AIVD, Paul Abels, zei vorige maand dat het om een doelbewuste ‘verstorings­actie’ was gegaan.

Impact onderschat

Critici van de dienst voelen zich gesterkt, doordat de Onderwijsinspectie in een nog altijd niet officieel verschenen rapport stelt dat er geen aanwijzingen zijn gevonden voor salafistisch of antidemocratisch onderwijs op de school.

In een interview met de Volkskrant erkent AIVD-directeur Dick Schoof donderdag dat zijn organisatie de maatschappelijke impact van het ambtsbericht heeft onderschat. “We moeten constateren dat we de maatschappelijke dynamiek niet voldoende hebben beheerst, gecontaind. Dat we niet voldoende gehoor hebben gegeven aan de gevoelens in de moslimgemeenschap.”

Schoof zegt dat de AIVD niet zelf heeft aangedrongen op openbaar­making van het ambtsbericht. “Nee. Wij zijn er niet bij gebaat dat vertrouwelijke mededelingen openbaar gemaakt worden. Maar de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en de gemeente mochten ze openbaren. In de politiek-bestuur­lijke constellatie die ontstond, snap ik dat de partners daarvoor gekozen hebben. Maar ik had liever gehad dat we in rust ons werk hadden kunnen blijven doen. Ons doel was niet om een discussie over deze school te ontlokken.”

Schoof zegt nog altijd te staan achter de waarschuwing voor salafistische aanjagers in het onderwijs. “Er is op die school echt iets aan de hand. Er moet wat gebeuren tegen de aan­jagers.”

Ook zegt Schoof vertrouwen te hebben in een goede afloop van het onderzoek door toezichthouder CTIVD. “Maar wat wij intern wel vervelend vinden, is dat de signalen die wij in deze zaak hebben afgegeven in twijfel worden getrokken. Die komen namelijk enorm zorgvuldig tot stand.”

Het rapport van de CTIVD moet in oktober klaar zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden