Amsterdam Bewaar

Airbnb maakt flyer voor toeristen: 'Amsterdamse muren zijn dun'

De flyer van Airbnb.
De flyer van Airbnb. © Airbnb

Airbnb heeft een flyer gemaakt om toeristen goed voor te bereiden op een bezoek aan Amsterdam. 'Als je niet kunt fietsen, doe het dan ook niet'.

De flyer is bedoeld voor verhuurders. Zij kunnen hem uitprinten en klaarleggen voor bezoekende gasten.   

De flyer vertelt de toerist over lokale gebruiken en gewenst gedrag. Zo staat onder het kopje 'Respecteer de stad': 'Wees je bewust van het geluid dat rolkoffers maken op onze geplaveide straten'. Ook voor de beruchte dunne Amsterdamse muren en houten vloeren wordt nadrukkelijk gewaarschuwd.   

Verder worden toeristen gewaarschuwd voor trambanen en fietswielen die daarin vast kunnen komen te zitten. Fietsen is duidelijk niet voor iedereen: 'In Amsterdam houden we van fietsen en we zijn er best wel goed in (zo vinden we tenminste zelf). Als je geen goede fietser bent, dan raden we je een ander transportmiddel aan.'  

Weg uit het centrum
Onder het mom van 'Amsterdam is zo veel meer dan alleen het centrum en de grootste attracties' worden toeristen aangespoord zich vooral ook buiten het drukke centrum te begeven.

Op de achterkant van de flyer kan de verhuurder zelf tips voor leuke eetplekken en attracties invullen.  

Het pamflet noemt alle pijnlijke punten waar lokale Amsterdammers zich met toenemende mate aan lijken te ergeren.

Rolkoffers die lawaai maken en toeristen die de binnenstad verstoppen, het zijn veel gehoorde argumenten die tegen de groei van Airbnb, en ander toerisme, worden gebruikt.    

Voor Airnbnb is het steeds moeilijker deze kritiek te negeren. Na lange onderhandelingen mogen woningen nog maar zestig nachten per jaar worden verhuurd, een initiatief waar Airbnb schoorvoetend aan meewerkt.  

Lees verder: Deal tussen Amsterdam en Airbnb: boterzacht of een doorbraak?