Amsterdam Bewaar

Airbnb gaat toeristenbelasting innen

Airbnb gaat toeristenbelasting innen
© AP

Airbnb gaat toeristenbelasting heffen voor de gemeente Amsterdam. Dit staat vermeld op de site van de organisatie. Het bedrijf gaat toeristenbelasting innen voor de huizen die de boekingssite verhuurt en afdragen aan de gemeente. Op de site zal duidelijke informatie worden gegeven over de regels die in de gemeente gelden voor particuliere vakantieverhuur.

De overeenkomst gaat in op 1 januari. Wethouder Ivens (wonen) en Kock (financien) hebben een overeenkomst getekend met de organisatie. Airbnb medeoprichter Nathan Blecharczyk: 'Het is fantastisch dat we met de gemeente Amsterdam kunnen samenwerken aan verantwoordelijke vakantieverhuur in deze mooie stad. We zijn blij dat Amsterdam moderne regels heeft waardoor mensen hun huis kunnen delen met gasten die nieuwe steden en buurten willen ervaren zoals de locals dat doen'.

Amsterdam is, buiten de VS, de eerste stad ter wereld waarmee de website een zogeheten 'memorandum of understanding' sluit. De website bemiddelt in meer dan 190 landen tussen particuliere verhuurders en reizigers die op zoek zijn naar goedkoop logies. In de hoofdstad staan momenteel ongeveer 10.300 kamers en appartementen online. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel toeristen via Airbnb in Amsterdam overnachten.

De belastingdeal is een doorbraak voor de stad, die de activiteiten van Airbnb al langer probeert te reguleren.