Amsterdam Bewaar

Airbnb-dojo in De Pijp toch niet te huur

Uiteindelijk is de dojo nooit verhuurd.
Uiteindelijk is de dojo nooit verhuurd. © Airbnb

De vereniging Shinbukan in de Van Ostadestraat in De Pijp die haar dojo vorige week op Airbnb te huur aanbood, heeft de advertentie offline gehaald.

De dojo kwam in opspraak toen bekend werd dat het op Airbnb aangeboden werd. Voor 600 euro per nacht zouden er in de gymzaal waar doordeweeks martial arts lessen worden gegeven, in de weekenden vijftien mensen op de grond op matjes kunnen slapen. 

"We kregen veel vijandige berichten binnen van mensen die zeiden dat we puur op winstbejag uit zouden zijn," zegt Joost Berkhout, een van de instructeurs van de dojo. "We deden het niet om rijk te worden, maar om wat extra inkomsten te krijgen met de alsmaar hoger wordende huur."

Photoshop
De vereniging had aan haar leden een oproep gedaan om met ideeën te komen om de kwakkelende dojo uit de financiële problemen te helpen. Zo kwam er een lid met het idee van Airbnb. Hij photoshopte drie tenten in een foto van de gymzaal en zette het online. 

Uiteindelijk is de dojo nooit verhuurd. Door de vele negatieve reacties is de advertentie offline gehaald. Berkhout zegt het jammer te vinden dat veel mensen zo snel een woordje klaar hadden over het initiatief.

"We wilden eerst kijken of het aandacht zou trekken," zegt Berkhout. "Dat deed het, maar niet in positieve zin. We gaan op zoek naar andere mogelijkheden."