Update

Air Europa over ‘kaping’ Schiphol: vals alarm, het spijt ons

In een vliegtuig op Schiphol met bestemming Madrid van de luchtvaartmaatschappij Air Europa is per ongeluk een kapingsalarm geactiveerd. Daardoor werden de protocollen in werking gesteld die gelden voor kapingen op vliegvelden. ‘Er is niets gebeurd. Het spijt ons.’

Het Parool

De Koninklijke Marechaussee maakte aan het begin van de avond melding van een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig dat richting Madrid zou vertrekken. Er waren ruim twintig passagiers aan boord die tijdelijk geen kant op konden. Ruim anderhalf uur na de melding werden zij en de crewleden veilig uit het toestel gehaald.

Air Europa meldde dat niks is gebeurd en dat alle passagiers veilig waren en snel een andere vlucht zouden kunnen nemen. De vliegmaatschappij bood op Twitter excuses aan voor het incident. ‘Het was vals alarm, er is niets aan de hand.’

Geen aanhoudingen

Een woordvoerder van de marechaussee zei dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Verder kon hij de lezing van Air Europa over wat is gebeurd niet bevestigen. Uit verder onderzoek van de marechaussee moet blijken wat er precies aan de hand was.

Het vals alarm heeft tot tientallen vertragingen van vluchten geleid, meldt Schiphol. De luchthaven adviseert reizigers die nog moeten vertrekken eerst naar hun vluchtinformatie te kijken. Er zijn geen vluchten geannuleerd.

“Uit verder onderzoek van de marechaussee moet blijken wat er precies aan de hand was. Het belangrijkste nu is dat alle betrokkenen veilig zijn. Voor de betrokken passagiers en de bemanning wordt opvang en zo nodig hulp geregeld,” reageert burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer.

Een zwaarbewapend arrestatieteam kwam na de melding onmiddellijk ter plaatse. Ook twee traumahelikopters werden opgeroepen, maar die bleken uiteindelijk niet nodig. Alle vluchten waren op last van de autoriteiten vertraagd.

Diverse gates waren afgesloten en passagiers werden op afstand gehouden. Er waren veel sirenes te horen en zwaailichten te zien op de wegen richting de luchthaven.

Zemblaverslaggever Jos van Dongen was toevallig op Schiphol voor een vlucht en maakte de video boven dit stuk. Aan de telefoon vertelt hij dat hij ziet hoe de D-pier is ontruimd en afgesloten en dat er hulpdiensten naartoe zijn gegaan. De verslaggever: “Verder merken we niet echt iets van wat er gebeurt eigenlijk. De pier is afgesloten maar de sfeer is hier rustig.”

Multitasken

Premier Rutte zei dat hij misschien kon worden weggeroepen vanwege de situatie op Schiphol. “Daar is iets aan de hand, we zoeken uit wat er aan de hand is,” zei hij bij een VVD-stikstofavond in Overijssel. “Ik laat mij op de hoogte houden. Het is nu even multitasken.”

Later op de avond reageerde Rutte opgelucht. “Ik wil iedereen ontzettend bedanken die heeft bijgedragen aan het oplossen van dit probleem. Ik heb mij vanavond zo goed mogelijk op de hoogte laten houden.” Rutte kreeg tijdens een VVD-stikstofbijeenkomt, met enkele honderden bezorgde boeren, een briefje in handen gedrukt met goed nieuws over de situatie op Schiphol. Dat gebeurde iets na half negen. “Als het nodig was, was ik weggegaan.”

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie zat in een debat, maar dat is stilgelegd zodat hij direct in contact kon blijven met de Marechaussee. Later op de avond liet hij weten tevreden te zijn over de hulpverlening. “Onder de indruk van scherp en alert optreden autoriteiten en diensten; landelijk en lokaal. Complimenten overgebracht aan Burgemeester Schuurmans-Wijdeven.”

Marechaussee op Schiphol.  Beeld ANP
Marechaussee op Schiphol.Beeld ANP

Grip-3

Iets na 19.00 uur werd opgeschaald naar een Grip 3-melding. Dit betekent dat het welzijn van grote groepen mensen binnen één gemeente in gevaar is. In deze situatie komt de burgemeester in beeld. Hij of zij laat zich ondersteunen door een team met vertegenwoordigers van betrokken organisaties.

De camera’s van de Schipholtunnel werden op last van de verkeerscentrale afgesloten. Pier D werd op last van de luchthaven volledig afgezet.

Op Twitter werd gesuggereerd dat het Centraal Station in Utrecht ontruimd moest worden, maar volgens een woordvoerder van de NS was er niets aan de hand.

Hulpdiensten bij Schiphol. Beeld ANP
Hulpdiensten bij Schiphol.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden