Ahmet G. en Hasan M. krijgen jaren cel voor witwassen en valsheid in geschrifte

De rechtbank veroordeelt de van grootscheepse drugshandel verdachte Amstelveense Turk Ahmet G. (57) en diens handlanger Hasan M. (42) tot 33 en 22 maanden cel voor het lidmaatschap van een criminele organisatie, het witwassen van tonnen euro’s en valsheid in geschrifte.

Paul Vugts
Onderzoek na de schietpartij bij De Grote Wielen in Amstelveen in 2019 waarbij Ahmet G. en zijn dochter van toen 17 gewond raakten, maar overleefden doordat het wapen van de schutter haperde. Beeld ANP
Onderzoek na de schietpartij bij De Grote Wielen in Amstelveen in 2019 waarbij Ahmet G. en zijn dochter van toen 17 gewond raakten, maar overleefden doordat het wapen van de schutter haperde.Beeld ANP

Eigenlijk vinden de rechters 3 en 2 jaar celstraf terecht, maar ze matigen de straffen iets omdat het proces te lang heeft geduurd.

De twee leidden op papier een schoonmaakbedrijf en een adviesbureau, maar in de praktijk deden Ahmet G. en zijn echtgenote volgens de rechtbank nauwelijks iets voor die zaken. De rechters sluiten zich aan bij de visie van justitie dat sprake was van een ‘papieren constructie’ en dat G.’s ‘bedrijf’ in werkelijkheid ‘een fabriekje in valse facturen was’.

Dat een duur schilderij dat bij G. in beslag is genomen met misdaadwinsten is betaald, acht de rechtbank niet bewezen, maar de rechters geloven niets van zijn verklaring dat de 238.000 euro die aan de privéscholen van zijn zoon en dochter zijn gespendeerd uit een erfenis en giften vanwege een besnijdenisfeest kwamen.

BMW’s

Ook achten de rechters bewezen dat G.’s wijnvoorraad van zeker 17.000 euro met crimineel geld is betaald. Dat geldt ook voor de dure BMW Touring en BMW X5 die G. en zijn echtgenote reden.

De rechtbank rekent het G. ook aan dat hij niet heeft geleerd van een celstraf die hij in 2016 kreeg voor drugshandel.

Het onderzoek was in oktober 2016 begonnen op basis van de tip aan de recherche dat Ahmet G. betrokken was bij grootschalige cocaïnehandel en dat hij liquidaties liet plegen om conflicten in die drugsscene te beslechten.

Afgeluisterd en geobserveerd

G. en zijn echtgenote werden afgeluisterd en geobserveerd. De recherche volgde hem tijdens afspraken die over drugshandel leken te gaan, maar in elk geval niet over zaken waarin de twee in Zwanenburg gevestigde bedrijven actief waren.

Vriend Hasan M. lijkt wel druk te zijn geweest met het schoonmaakbedrijf, maar hij heeft G. volgens de rechtbank bewust geholpen met witwassen via de administraties waarvoor hij verantwoordelijk was. Ook M. heeft volgens de rechters een auto witgewassen, een Ford. Van een kleine 68.000 euro die op de privérekeningen van hem en zijn echtgenote zijn gestort, staat voor de rechtbank niet vast dat die zijn witgewassen.

Neergeschoten

Op 16 maart 2019 werden Ahmet G. en zijn dochter neergeschoten vlakbij hun huis aan de Grote Wielen in Amstelveen. Ze hadden het geluk dat het wapen van de schutter haperde. Voor én na die schietpartij waren twee mannen volgens justitie druk doende Ahmet G. (alsnog) te laten liquideren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden