Agent na messenvondst bij kinderen: ‘Geen woorden voor’

De politie in Buitenveldert heeft naar aanleiding van de vondst van een aantal grote kapmessen bij jonge tieners een ‘emotionele oproep’ gedaan. Ze roepen ouders en leraren op om in gesprek te gaan met hun kinderen. ‘Ik heb er geen woorden voor.’

Het Parool
De gevonden messen. Beeld Politie Zuid-Buitenveldert.
De gevonden messen.Beeld Politie Zuid-Buitenveldert.

Na een melding van een straatroof in Zuid werd een groep minderjarige jongens opgepakt door de politie. De betrokkenen zitten op dit moment nog allemaal vast. Na hun arrestatie bleek dat de jonge verdachten een aantal grote kapmessen bij zich hadden.

Voor de wijkagent van Buitenveldert was dit de aanleiding om via Facebook een ‘emotionele oproep’ te doen. ‘U ziet hier het wapenarsenaal van de verdachten... leeftijd gemiddeld 12-13 jaar... ik heb er geen woorden voor, u wel?’

Een vriend van het 14-jarige slachtoffer vertelde aan De Telegraaf dat ze zondagmiddag hadden afgesproken bij de Dunkin Donuts in de Van Baerlestraat. “Ik kwam met mijn fiets aan toen ik die vriend ineens zag staan met zes jongens om zich heen. Drie hielden de wacht en keken om zich heen, drie anderen stonden om hem heen.” Nadat de daders de benen namen, konden het slachtoffer en zijn vriend de politie waarschuwen die toevallig in de straat stond. Agenten konden enkele minuten later de groep aanhouden.

Straatroof

De wijkagent roept ouders op om beter in de gaten te houden wat hun kinderen op straat doen en waar ze mee bezig zijn. Op die manier kunnen ouders wellicht voorkomen dat hun 12-jarige kind een groot kapmes aanschaft voor een eventuele straatroof.

Volgens de wijkagent maakt de politie zich ‘ernstig zorgen’ en gaan er ‘veel meer incidenten’ plaatsvinden als er niets aan dergelijk wapenbezit van jongeren gedaan wordt. De laatste oproep is duidelijk: ‘Bespreek dit, kom in actie!’

Drillrap

Hoofdcommissaris Frank Paauw sprak bij AT5 in september al zijn zorgen uit over het toenemende wapengebruik onder jongeren. “De huidige aanpak moeten we intensiveren, omdat je ziet dat het op deze manier uit de hand gaat lopen,” zei hij toen. Volgens Paauw is de straatcultuur aan het veranderen. Hiermee doelt hij op drillrap. Een uit Chicago en Londen overgewaaide vorm van rapmuziek waarin jongeren elkaar bedreigen en vermomd in videoclips zwaaien met grote messen, dolken, slagersbijlen en machetes.

In september werd de pas 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam, lid van drillcrew FOG uit Venserpolder, doodgestoken na een ruzie met leden van de rivaliserende drillcrew KSB. Ook in West leidde een ruzie tussen twee rivaliserende drillcrews tot een grote vechtpartij. Paauw vindt dat er forste stappen gezet moeten worden om het tij te keren. “Je ziet in filmpjes jongeren jonger dan vijftien jaar die al met een mes rondlopen. In Engeland worden minder vuurwapens gebruikt, maar is het aantal steekpartijen met dodelijke slachtoffers fors gegroeid. Wij moeten hier echt een rem op zetten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden