Nieuws

Agenda voor inperken wildgroei commerciële voetbalscholen in Amsterdam

Het Amsterdamse college komt met een speciale voetbalagenda, onder meer vanwege de grote zorgen over commerciële voetbalscholen. Volgens wethouder Mbarki is zo’n agenda hard nodig om verenigingen te versterken en de wildgroei van deze voetbalscholen beter te reguleren.

Tim Wagemakers
Wethouder Sofyan Mbarki Beeld Jakob van Vliet
Wethouder Sofyan MbarkiBeeld Jakob van Vliet

Wethouder Mbarki (Sport, PvdA) zei dit woensdag in de raadscommissie. Volgens de wethouder vormt de opkomst van commerciële voetbalscholen een maatschappelijk probleem. “Niet alleen wordt de illusie verkocht dat elk kind een nieuwe Messi kan worden en betalen mensen grof geld, ook ondermijnt het de verenigingen.”

De opkomst van voetbalscholen werd besproken naar aanleiding van een eerder verschenen rapport van de Sportraad Amsterdam. Daaruit blijkt dat de opkomst van commerciële voetbalscholen leidt tot zorgen over de sociale veiligheid van kinderen, criminele ondermijning en velden die gebruikt worden zonder dat de gemeente er geld aan verdient.

Kaders stellen

Een voetbalagenda moet duidelijke kaders stellen, vindt Mbarki. Bij de uitwerking van de voetbalagenda zal nadrukkelijk gekeken worden naar de aanbevelingen van de Sportraad Amsterdam, die secretaris Julius Egan aan de raad toelichtte. “Laat voetbalscholen zich inschrijven bij de KvK, laat ze huur betalen om velden te gebruiken en probeer voetbalbestuurders uit te leggen wat het betekent om samen te werken met een commerciële partij.”

Tegelijkertijd wilde wethouder Mbarki nog wel benadrukken dat voetbalscholen mogen bestaan. “Maar we zien helaas dat voetbalclubs ondertussen bijna worden overgenomen door deze scholen en dat ze ook langzaam meer invloed krijgen op het meidenvoetbal.”

In de regio Amsterdam zijn zo’n 79 scholen actief geweest, terwijl er 58 traditionele amateurverenigingen in de stad zijn. Vrijwel elke Amsterdamse amateurvereniging heeft een vorm van samenwerking (gehad) met een voetbalschool.

De voetbalagenda wordt op korte termijn verwacht. Daarin moet naast beleid rond de vercommercialisering van de sport en emancipatie in de sport ook extra duidelijkheid komen over hoe de gemeente de vaak kwetsbare voetbalverenigingen wil versterken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden