Achtergrond

Afkoelen? Het kan in deze Amsterdamse buitenbaden

Ook in het water moeten de coronamaatregelen worden nageleefd: zie hier 'zwemroutes' in plaats van 'looproutes'. Beeld ANP
Ook in het water moeten de coronamaatregelen worden nageleefd: zie hier 'zwemroutes' in plaats van 'looproutes'.Beeld ANP

Als het kwik rond de 30 graden ligt, is niets lekkerder dan verkoeling zoeken in het water. Maar kun je wel terecht in de Amsterdamse buitenbaden als er een pandemie heerst?

Vanaf woensdag stijgt het kwik naar 30 graden en de voorspellingen beloven een tropisch weekend. Bij Sportplaza Mercator zijn banenzwemmers en kinderen tot 15 jaar welkom om een verfrissende duik in het buitenbad te nemen, zegt Menno Valk. “We wilden in elk geval graag dat de jeugd deze zomer kon zwemmen.”

Maar, zegt hij, “we willen graag weten wie er bij ons komen zwemmen, zodat we mensen kunnen contacteren als er een coronabesmetting geconstateerd wordt.” Het virus is nooit ver weg.

Amsterdam telt negen buitenzwembaden. Daarvan zijn er vier – het De Mirandabad in Zuid, het Brediusbad in West, het Noorderparkbad en Flevoparkbad – in gemeentelijk beheer.

Deze buitenbaden zijn geopend voor jongeren van 10 tot 17 jaar (met een zwemdiploma) en voor ouders met jonge kinderen en baby’s, zegt een woordvoerder van dienst Sport en Bos van de gemeente Amsterdam.

Het Sloterparkbad is vooralsnog niet geopend voor recreatief zwemmen. Ook worden er nog geen activiteiten in het buitenbad georganiseerd.

Voor banenzwemmen kunnen maximaal twee tijdsblokken van een uur worden gerserveerd; voor recreatief zwemmen is er ’s ochtends een blok van 3,5 uur en ’s middags een blok van 3 uur. Dat tweede blok is in verband met het aankomende warme weer toegevoegd.

Natte badkleding

Die leeftijdsgrens geldt overigens niet bij buitenbad De Breek in Landsmeer. “Iedereen mag bij ons zwemmen, maar we mogen maximaal 250 mensen tegelijk op het terrein hebben,” zegt locatiemanager Anneke van Zanten. Elke zwemmer heeft dan 2,5 uur de tijd.

Welke coronamaatregelen moeten zwemmers verder in het achterhoofd houden? Van Zanten heeft met het krijt van de naburige voetbalvereniging een wegennet op het grasveld gemaakt, zodat bezoekersstromen elkaar niet kruisen. En vanzelfsprekend moet overal de 1,5 meter afstand in acht worden genomen.

In de gemeentelijke zwembaden moeten mensen bij binnenkomst de handen desinfecteren en geldt tevens een vaste looproute, zegt de woordvoerder. En: mensen moeten zo veel mogelijk hun badkleding al onder hun reguliere kleding aantrekken. Je mag uiteraard wel je natte badkleding naderhand uittrekken. “Anders wordt het wel heel vervelend.”

Pylonnetjes

Verder zijn de faciliteiten van de zwembaden ietwat ingeperkt. Glijbanen heeft Mercator niet. ‘Gelukkig’, zegt Valk, want anders zouden die ook niet gebruikt mogen worden.

En douches? In de gemeentelijke zwembaden kan dat nog niet overal; bij Mercator zou het kunnen, maar laat de looproute het helaas niet toe. De Breek heeft nog buitendouches, ‘waar je met pylonnetjes aangeeft dat de douche bezet is’.

“Het is een beetje zoals het op het strand gaat,” zegt Valk van Sportplaza Mercator. Tegelijkertijd merkt hij op dat de zwemmers tot nu toe ‘heel flexibel zijn’ als het moet. Het zwembad blijft ook tijdens corona populair: vorige week vrijdag, toen het zo’n 25 graden in de stad was, raakte het buitenzwembad van Mercator tijdens het banenzwemmen al tweemaal op de dag bijna vol.

Voor de jeugd tot 15 jaar hoeft Valk geen maximum te hanteren, maar voor oudere banenzwemmers wel. “Normaal gesproken komen er op een warme dag 1500 mensen, maar deze zomer zijn we met 50 banenzwemmers in een bad van 1000 vierkante meter al vol.”

Blije zwemmers

Het ging afgelopen vrijdag in het De Mirandabad erg soepel, zegt locatiecoördinator Rick Roozeboom. “We zijn er alleen maar blij mee dat men zich houdt aan de regels die we hebben opgesteld om mensen veilig en verantwoord te laten zwemmen.” Dat geluid hoort hij ook bij de andere gemeentelijke buitenbaden.

Het De Mirandabad heeft de looproutes en programmering aangepast vanwege de coronamaatregelen. “Zwemmers zijn vooral superblij om weer te mogen zwemmen en door de online reserveringen weten ze ook zeker dat ze een plekje hebben,” zegt Roozeboom. “We zijn blij dat we Amsterdammers weer kunnen laten genieten van onze zwembaden, zeker nu het warme weer eraan komt.”

Van Zanten van De Breek heeft alweer zin in de komende week. “Afgelopen weekend zat het hartstikke vol en voor eind van deze week moeten we ook alweer bijna mensen afwijzen. Voor zover het kan, gaat het best goed.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden