Amsterdam Bewaar

Afgeschoten herten Flevopolder naar Amsterdamse poelier

Staatsbosbeheer moet in opdracht ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten
Staatsbosbeheer moet in opdracht ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten © ANP

Poelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat het vlees van afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verkopen. Hij begint daar in januari mee.

"Toen we hoorden dat de edelherten af zou worden geschoten, wilden we daar meteen iets mee doen. Het zou zonde zijn als dat mooie vlees wordt weggegooid," zegt poelier Thomas van Meel.

In januari krijgen restaurants en particulieren meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten, liet Staatsbosbeheer vrijdag weten. Volgens Van Meel is in januari pas duidelijk in welke staat het vlees is. ''De eerste keuring wordt gedaan door faunabeheerders die bepalen of het vlees naar ons kan. Wij bekijken daarna wat we er verder mee gaan doen.''

1800 edelherten
Staatsbosbeheer moet in opdracht van de provincie Flevoland ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. Daar is de dienst deze week mee begonnen. Er zijn tot nu toe enkele tientallen herten gedood.

Een deel van de dode herten blijft in het natuurgebied liggen als prooi voor ander wild en zieke dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf. Het merendeel van de herten wordt verkocht voor consumptie, omdat het ook volgens Staatsbosbeheer niet duurzaam is om goed vlees zomaar weg te gooien.

In de Oostvaardersplassen is een koelinstallatie geplaatst. Een gedood hert wordt ter plekke van de ingewanden ontdaan en in de koeling gelegd. De poelier haalt de kadavers op en laat ze een tot twee weken besterven, zoals altijd gebeurt met afgeschoten wild. Daarna keurt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) elk dier. Goedgekeurd vlees wordt daarna verwerkt voor de verkoop.

Staatsbosbeheer houdt naar eigen zeggen geen geld over aan de verkoop van de herten.

Delicaat vlees
Wat is er nou zo lekker aan de smaak van hert? ''Hert is heel delicaat vlees. Het heeft een echte wild smaak, maar die is niet te sterk,'' zegt Van Meel. ''Ik vind het ook een mooi idee dat het dier vrij heeft geleefd en niet opgepropt in een stal heeft gestaan.''