Amsterdam Bewaar

Afgebrande kerk Weesp heeft 25 meter hoge spits terug

De liefhebbers van het betere hijswerk moesten donderdagochtend zeker naar het centrum van Weesp. Daar werd de 25 meter hoge spits van de Laurentiuskerk teruggeplaatst.

Onder grote belangstelling is de spits donderdag rond het middaguur met kranen op het gebouw gehesen.

"We moeten de spits nu nog vastzetten en als symbolische daad de haan erbovenop zetten," zei een woordvoerder van Cees van Vliet, de eigenaar van de Laurentiuskerk.

De torenspits viel in november 2016 van de kerk tijdens een hevige brand in het monumentale gebouw. De afgelopen maanden is de spits naast de kerk gerestaureerd. De toren is gemaakt van naaldhout en vurenhout en bedekt met leisteen. Hij weegt 24 ton.

Nieuwe haan
Op de torenspits prijkt een nieuwe haan van messing, bekleed met bladgoud. De oorspronkelijke haan verdween in de nacht van de brand. Ook terug is het groen verlichte kruis dat vroeger van heinde en verre te zien was. Nu niet meer met neon, maar met led-lampen.

Voor de hijsklus waren twee kranen ingehuurd. Een met een capaciteit van 400 ton, de ander kon 140 ton aan gewicht dragen. De kranen worden opgebouwd tot een hoogte van ongeveer 75 meter. De toren moest op 40 meter hoogte worden geplaatst.

In de toren van de kerk komt een hotelkamer. Verder gaat Van Vliet de kerk inrichten met enkele appartementen. Op de begane grond komt een grand café.

Lees ook: Brand kerk Weesp ontstond door storing in torenspits en De Laurentiuskerk in Weesp verandert van gedaante

Of: Waarom ook niet: doe eens een dagje Weesp