null

AEB voorlopig gered met miljoenen van gemeente en banken

Beeld Floris Lok

Met 12 miljoen euro van de gemeente Amsterdam en 10 miljoen van de banken, is vuilverbranding AEB de komende weken gered. Met hulp van buiten zal het bedrijf geherstructureerd worden.

Ruben Koops

Dat staat in een raadsbrief die dinsdag is verstuurd. Door de financiële injectie voor het op omvallen staande bedrijf zijn de vuilverbranding voor Amsterdams afval, en de stadsverwarming die hiermee wordt gegenereerd voor 35.000 huishoudens, voorlopig gegarandeerd.

Gemeentehanden

AEB is een afval- en energiebedrijf dat volledig in gemeentehanden is. Het raakte eind juni in de problemen toen duidelijk werd dat de technische staat van de verbrandingsinstallaties erg slecht was. Bovendien kon de veiligheid niet worden gegarandeerd. Inmiddels staan vier van de zes verbrandingslijnen stil voor reparaties waardoor AEB ongeveer 70 procent van de capaciteit onbenut laat, met alle financiële gevolgen van dien. Er werken ongeveer 400 mensen bij het bedrijf.

Naast een extra garantie van 6 miljoen euro die de gemeente afgeeft, worden ook twee rekeningen van 3 miljoen euro en 3,2 miljoen euro versneld overgemaakt aan het AEB, waardoor de gemeente in totaal 12 miljoen in het bedrijf pompt. Samen met de bijdrage van de banken, die hier onbekende zekerheden voor terugkrijgen, komt het noodkrediet uit op 22 miljoen euro. “Hiermee worden belangrijke stappen gezet richting herstructurering van AEB voor de continuering van de publieke dienstverlening op de lange termijn,” aldus het stadsbestuur.

Volgens het AEB is hiermee de werkgelegenheid voorlopig gegarandeerd, schrijft het bedrijf in een verklaring. ‘Het akkoord stelt de medewerkers van AEB in staat zich volledig te blijven inzetten voor de maatschappelijke taak en biedt AEB de mogelijkheid om in de energietransitie vanuit haar natuurlijke rol als leverancier van grondstoffen en energie een belangrijke positie in te nemen en (sociale)werkgelegenheid te blijven bieden in het recyclecentrum en de afvalpunten.’

Onderhandeld

In een eerder stadium had AEB om 28 miljoen euro gevraagd, het afgelopen weekend is flink onderhandeld over het huidige resultaat. Binnen de gemeente en de gemeenteraad gaan stemmen op om AEB gecontroleerd failliet te laten gaan. Hiermee verliest de gemeente zeker ettelijke tientallen miljoenen euro’s, maar dat biedt ook de gelegenheid om het bedrijf opnieuw op te bouwen.

Vanaf deze week krijgt de leiding van AEB hulp van twee nieuwe commissarissen die door de gemeente benoemd zullen worden, en een ‘Chief Restructuring Officer’, een soort puinruimer die de financiële en operationele toekomst van AEB in kaart gaat brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden