AEB verbrandt alsnog slib van waterschap, miljoenenclaim van de baan

Een claim van waterschap Amstel, Gooi en Vecht van 10 miljoen euro op het Amsterdamse afvalbedrijf AEB is van tafel. AEB gaat het tijdens de afvalcrisis van 2019 opgeslagen rioolslib van het waterschap alsnog verbranden.

Bart van Zoelen
Een medewerker van waterschap Amstel, Gooi en Vecht bekijkt de slibverwerking.  Beeld ANP
Een medewerker van waterschap Amstel, Gooi en Vecht bekijkt de slibverwerking.Beeld ANP

Twee zomers geleden kwam AEB in grote problemen toen de afvalverbrandingsovens moesten worden stilgelegd vanwege technische malheur en een onveilige werksituatie. Voor waterschap Amstel, Gooi en Vecht was de consequentie dat de Amsterdamse rioolwaterzuivering het zuiveringsslib niet kwijt kon.

Dit slib werd en wordt met het afval verbrand door AEB. Tot 2022 hebben het waterschap en AEB daar afspraken over. Maar toen de ovens stil vielen kon AEB deze contracten niet nakomen. Daarmee kwam het waterschap meteen in grote problemen, omdat in Nederland al een structureel tekort bestaat aan verwerkingscapaciteit van rioolslib. Het waterschap moest daarom in totaal meer dan 18.000 ton slib opslaan in Terneuzen.

Het waterschap kwam daarop met een alternatief plan om het slib in Groot-Brittannië te verwerken. De kosten inclusief de opslag en het transport werden geschat op 10 miljoen euro en daarvoor werd een claim gelegd op AEB. Deze oplossing had bovendien het nadeel dat veel meer broeikasgassen zouden vrijkomen. In Groot-Brittannië zou het over akkers uitgereden worden.

Energie opwekken

Zover is het niet gekomen. Toen de afvalovens weer in bedrijf kwamen kon AEB ook het slib weer verbranden. Ten opzichte van het storten op Britse akkers heeft dit bovendien het voordeel dat er energie mee wordt opgewekt.

Met het waterschap heeft AEB nu overeenstemming bereikt over het restant van het in Terneuzen opgeslagen slib. Daar ligt nog zo’n 4000 ton. Ook die zal in Amsterdam met het afval worden verbrand bij AEB, voor 1 augustus van dit jaar. Ook neemt AEB de schade en de kosten voor zijn rekening van het vervoer en de opslag van het slib.

Daarmee is de claim van 10 miljoen van tafel. Over de hoogte van de kosten die AEB op zich neemt doen het waterschap en AEB geen mededelingen. Wel staat vast dat het nog steeds gaat om een miljoenenbedrag, al valt het lager uit dan 10 miljoen.

Het waterschap is blij met het akkoord. “Het slib wordt met deze oplossing volgens de wens van Amstel, Gooi en Vecht zo duurzaam mogelijk verwerkt,” zegt bestuurder Sander Mager.

Vanaf 2023 laat het waterschap het slib verwerken bij een nieuwe slibdrooginstallatie van afvalverwerker HVC in Alkmaar. De droge stof die overblijft kan worden gebruikt als biobrandstof of als grondstof voor fosfaat, dus kunstmest. Wel zorgt deze oplossing voor meer transport dan verbranding bij AEB, dat op Westpoort direct naast de rioolwaterzuivering van Amstel, Gooi en Vecht zit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden