Advocaten willen reeks bekende criminelen verhoren in moordzaak Endstra

De advocaten van de vermoede uitvoerders van de liquidatie van Willem Endstra willen in hun hoger beroep een bonte reeks getuigen verhoren. Zij zouden kunnen weerspreken dat Willem Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis hen de opdracht gaven voor de moord op de malafide vastgoedbaron.

Paul Vugts
De technische recherche doet onderzoek op de Apollolaan in Amsterdam-Zuid, nadat Willem Endstra daar op 17 mei 2004 is geliquideerd door Namik Abbasov. Beeld ANP
De technische recherche doet onderzoek op de Apollolaan in Amsterdam-Zuid, nadat Willem Endstra daar op 17 mei 2004 is geliquideerd door Namik Abbasov.Beeld ANP

Holleeder en Soerel zitten levenslang vast voor verschillende moordopdrachten. Holleeder werd al veroordeeld voor het geven van de opdracht tot moord op Endstra; Soerel wordt daar ook van verdacht, maar heeft daarvoor nog niet terechtgestaan.

Kroongetuigen en zussen Holleeder

De advocaten willen ook een trits andere bekende criminelen verhoren, zoals Donald Groen, Maruf ‘Paja’ M. en Ariën K. Bovendien willen de raadslieden kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe ook verhoren in het hoger beroep in de liquidatiezaak, net zoals de zussen Astrid en Sonja Holleeder.

Het Openbaar Ministerie stemt in met het verhoren van tien criminelen die deel zouden hebben uitgemaakt van de ‘toplaag’ van de criminele organisatie (Holleeder en Soerel, Hillis is in 2011 geliquideerd) en de ‘tussenlaag’ (waaronder Donald Groen). Tegen een lange reeks andere getuigen verzet de advocaat-generaal zich.

Vrijgesproken

De neven Ali N. (35), Özgür C. (40) en de voortvluchtige Ziya G. (46) zijn in 2016 door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij het uitvoeren van de liquidatie, waarbij de in 2012 overleden Namik Abbasov de schutter was. Endstra werd in 2004 bij zijn kantoor aan de Apollolaan in Zuid doodgeschoten.

Het door justitie ingestelde hoger beroep sleept zich al jaren voort.

De rechtbank die Willem Holleeder levenslang oplegde, zag ondertussen wél bewijs dat hij de moord op Endstra liet plegen door het groepje – tot weerzin van de verdachten en hun advocaten.

In het hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie recent weer ‘een kast aan dossiers’ toegevoegd, naast de vier kasten die het dossier al besloeg. Het gaat voornamelijk om dossiers over andere (moord)zaken waaruit volgens justitie sterk het beeld rijst dat de verdachten ook bij andere moorden betrokken waren én dat ze nauw contact hadden met criminelen die justitie rekent tot de tussenlaag, via welke ze de moordopdracht voor Endstra zouden hebben gekregen.

Ook de in 2017 tijdens een bizar ongeluk in Bulgarije overleden getuige Hidir Korkmaz sprak uitvoerig over al die banden.

Niet gevoegd in Holleeders appèl

Even was er sprake van het hoger beroep tegen de vermoede uitvoerders te voegen in het hoger beroep van Holleeder tegen zijn levenslang, maar dat vindt geen van de procespartijen een goed idee.

Justitie ziet volop bewijs dat de drie verdachten betrokken waren bij de liquidatie van Endstra in sporen, verklaringen van hun naasten, afgeluisterde gesprekken, getuigenissen en hun vermoede lidmaatschap van een crimineel samenwerkingsverband dat uit die drie lagen was opgebouwd.

Ali N. was als enige verdachte naar het gerechtshof gekomen. Hij beklaagde zich dat het Openbaar Ministerie ‘kleine stukjes pakt uit andere onderzoeken naar gelang het ze uitkomt’, maar dat de aanklager zich verzet tegen het verzoek van hem en zijn advocaten de trits andere (moord)dossiers te mogen inzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden