Nieuws

Advocaten verdachten moord op Derk Wiersum bepleiten vrijspraak

De twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum zouden volgens hun advocaten in hoger beroep vrijgesproken moeten worden. De veroordeling door de rechtbank berust volgens het duo op drijfzand.

ANP
Gerald Roethof en Machteld Roethof, advocaten van verdachten Giërmo B. en Moreno B. Beeld ANP
Gerald Roethof en Machteld Roethof, advocaten van verdachten Giërmo B. en Moreno B.Beeld ANP

Dat betoogden de advocaten dinsdag in hun pleidooi in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. De bewijsvoering van het Openbaar Ministerie (OM) deugt niet, vinden zij. “Die zou als een Zwitsers uurwerk moeten zijn en precies in elkaar moeten passen,” aldus een van de advocaten. “Maar hier zijn wat tandwieltjes op tafel blijven liggen.”

Derk Wiersum (44) werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi, Marengo. Verdachte Giërmo B. (39) werd diezelfde maand nog gearresteerd, de aanhouding van Moreno B. (33) volgde in januari 2020. Beiden hebben van meet af aan ontkend dat zij de moord op hun geweten hebben.

Privéleven op straat

De bezwaren van hun advocaten tegen de bevindingen van het politieonderzoek zijn talrijk. Het bewijs leunt voor een deel op in kaart gebracht telefoonverkeer van de verdachten. Volgens de advocaten is dit niet volgens de regels gegaan en moet de rechter de resultaten buiten beschouwing laten.

Door het verzamelen van de gegevens is het privéleven van de twee mannen ‘op straat komen te liggen’, betoogden de advocaten. Zo werd onder meer duidelijk dat beiden een minnares eropna hielden.

Aanslag op rechtsstaat

Het OM eiste vorige week een levenslange gevangenisstraf tegen de beide verdachten. Zij kregen in 2021 van de rechtbank dertig jaar cel, na eveneens een eis tot levenslang. Volgens hun verdedigers baseert het OM die maximale eis op oneigenlijke argumenten, zoals de stelling dat de moord op Wiersum ‘een aanslag op de rechtsstaat’ was, omdat het slachtoffer advocaat was.

Dat een moord op een advocaat een zeer uitzonderlijke en schokkende gebeurtenis is, daarover zijn ook de raadslieden het eens. Maar dat het slachtoffer een advocaat is, mag niet tot extra straf leiden, vinden zij. “Ieder leven is evenveel waard.”

De advocaten konden hun pleidooien dinsdag niet afronden. Woensdag zullen zij hiermee verdergaan. Daarna kan het OM nog op hun kritiek reageren.

Luister naar onze wekelijkse Parool Misdaadpodcast:

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden