Advocaten: Spreek Hicham M. en Mohamed H. vrij voor moordaanslagen

De rechtbank moet Hicham M. (25) en Mohamed H. (29) geen levenslang opleggen voor de verschillende moordaanslagen op Amsterdamse criminelen waarvan ze worden beschuldigd, maar vrijspreken bij gebrek aan bewijs dat zij de uitvoerders waren.

Paul Vugts

Dat betoogden hun advocaten Jan-Hein Kuijpers, Fébe Schoolderman en Sixten Bordewijk dinsdag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Evenals de advocaat van hun beweerde aanvoerder Omar Lkhorf, vinden de advocaten dat de rechtbank geen doorslaggevend bewijs kan zien in de talloze e-mailberichten over de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie, de moordaanslag in Kerkdriel (waarbij Chahid Yakhlaf werd gedood en zijn twee metgezellen gewond raakten) en de mislukte aanslag op Nouredinne A. ‘Hitler’, in Amsterdam in 2015 en 2016.

De in beslag genomen computerserver waaruit die schat aan zéér belastende, heel concrete berichten over de moorden afkomstig is, is onbetrouwbaar, zei Kuijpers.

Manipulatie

De ‘authenticiteit’ van de e-mails is niet meer vast te stellen omdat de technische werking van die server én van de door justitie gebruikte zoekmachine te onduidelijk zijn voor de verdediging en de rechtbank. Mogelijk hebben ‘derden’ de berichten kunnen manipuleren, waardoor het lijkt alsof de verdachten over de aanslagen communiceerden, maar dat niet zo is.

Vanwege ‘de onbetrouwbaarheid’ van de berichten moeten die terzijde worden geschoven.

Hicham M. ontkent dat hij op de cruciale momenten de ‘PGP’-Blackberry;’s (Pretty Good Privacy) gebruikte die bij de schutters in de buurt waren en waarmee berichten over de aanslagen werden verstuurd. Hij had ze voor andere criminelen in bewaring, zegt hij.

Zijn advocaten wezen er op dat er geen technische bewijzen zijn zoals vingerafdrukken, dna of andere sporen waaruit blijkt dat Hicham A. de moordaanslagen mee pleegde.

Raadsman Sixten Bordewijk voegde toe dat zijn cliënt na 3,5 jaar onderzoek geen vertrouwen meer heeft in het proces – al moet de rechtbank dat niet persoonlijk nemen.

Hasjdeal

Op cruciale momenten zegt Mohamed H. niet in Kerkdriel te zijn geweest, waar de aanslag werd voorbereid en later gepleegd op Chahid Yakhlaf , zijn broer Chafik en een vriend. Eerst was hij met vrienden in Delft, op de dag van de moord (Oudjaarsdag 2015) deed hij een hasjdeal met een Duitser, met vals geld.

Dat zijn telefoon in de buurt van de ‘plaatsen delict’ was, staat voor Bordewijk ‘niet buiten kijf’.

Woensdag pleit advocaat Juriaan de Vries voor de vierde verdachte, Dani M., die een hoofdrol zou hebben gespeeld bij de liquidatie van Eaneas Lomp in Kromnmenie, en tegen wie 22 jaar is geëist.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden